Válková se zbavila dalšího náměstka, po sporu o náramky končí Štern

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) Zdroj: CTK

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) po vážných sporech o tendr na vězeňské náramky nakonec odvolala svého náměstka Pavla Šterna, jehož do resortu poslala ČSSD. Válková svůj krok zdůvodnila Šternovým chováním, dnes již bývalý náměstek totiž ve věci tendru podal kvůli postupu své nadřízené trestní oznámení. Válková se v krátké době zbavila již druhého náměstka, když před nedávnem odvolala Hanu Marvanovou.

„Je to logický krok za to, co udělal. Myslím, že jsem se chovala jako normální manažer. Kdyby bylo po mém, odvolala jsem ho už včera. Byla to z jeho strany neadekvátní reakce, zkratkovité chování, nedovedu si vysvětlit,“ řekl Válková. Ministryně počítá s tím, že koaliční ČSSD nominuje na post náměstka nového kandidáta.

Štern v minulých dnech odmítl dát Válkové podrobnější údaje k tendru na elektronické náramky pro domácí vězně a kvůli postupu šéfky resortu dokonce podal u protikorupční policie trestní oznámení. Podle něj se Válková snažila získat o průběhu výběrového řízení informace, na které nemá nárok.

Válková následně tendr zrušila, což odůvodnila pochybnostmi o transparentnosti. Dnes spor vygradoval, když ministryně postup Šterna označila za cílený manévr, který byl projednán se sociální demokracií a jehož výsledkem mělo být její odvolání z funkce.

Babiš stojí za Válkovou

Štern odvolání potvrdil. Prý současně dostal nabídku na jiné zařazení v rámci ministerstva. Tu ale nevyužije, přičemž zatím neví, co bude dělat, chce však veřejně bránit svoji pověst. Dodal také, že na problémy kolem tendru v minulém týdnu upozornil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Babiš jej údajně podpořil v názoru na to, že ministryni nemá informace o výběrovém řízení vydávat, řekl Štern.

Andrej Babiš se však Válkové spolu s celým poslaneckým klubem ANO zastal. „Pan Štern moji podporu nemá, měl to řešit jinak. Ten způsob je absurdní a nepřijatelný,“ řekl ještě před odvoláním náměstka agentuře ČTK. Za Šterna se zase postavil místopředseda klubu ČSSD Roman Váňa.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dopoledne řekl, že opakované spory mezi ministryní a jejími podřízenými přinášejí vládě zbytečnou negativní publicitu.

Konec Marvanové

Před dvěma týdny v náměstkovské funkci v resortu skončila i známá právnička a politička Hana Marvanová. S Válkovou se údajně neshodla například na snížení odměn advokátů a na jmenování některých soudních funkcionářů. Marvanová již dříve pro některá média řekla, že spor trval asi dva měsíce.