Valná hromada Sazky se opět nekonala, Hušák stáhl odvolání proti konkurzu

Sazka

Sazka

Aleš Hušák stále zůstává v čele představenstva Sazky,. Dnešní valná hromada Sazky se totiž neuskutečnila, a to již podruhé za sebou. Hlavním bodem přitom byla volba členů představenstva, neboť Hušák je nyní jeho jediným členem. Podle dřívějších informací majoritního akcionáře Sazky, Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) měl být Hušák odvolán, čímž by ztratil svou poslední pozici v Sazce. Hušák dnes zároveň stáhnul odvolání proti prohlášení konkurzu Sazky.

To je podle některých nepotvrzených informací vedeno snahou zachovat si svůj post a vliv v Sazce. Tyto spekulace ale Hušák i hlavní věřitel PPF odmítají. Hušák dnes dokonce naznačil, že v řádu měsíců odejde ze Sazky sám.

„Právníci jednoho z minoritních akcionářů zpochybnili seznam akcionářů a vzhledem k tomu, že nebyly k dispozici listinné akcie, museli jsme stanovit náhradní program,“ řekl novinářům po jednání Hušák. To potvrdil i šéf Sdružení sportovních svazů, který je menšinovým akcionářem Sazky, Zdeněk Ertl i předseda ČSTV Pavel Kořan.

Náhradní valná hromada se bude konat 22. srpna. Valná hromada, na níž se mělo jednat o personálních otázkách a případném Hušákově odvolání, se měla poprvé uskutečnit již 11. července. Hromady se ale Hušák nezúčastnil, neboť byl v zahraničí a údajně ztratil doklady a nemohl se včas vrátit. Jako svolavatel hromady přitom musel jednání zahájit osobně, a hromada se tak neuskutečnila.

Hušák dnes také stáhnul odvolání proti prohlášení konkurzu na majetek Sazky, které podal jako předseda představenstva. Důvodem je mimo jiné i to, že hlavní věřitelé i po případném zrušení konkurzu vrchním soudem oznámili, že by Sazku do konkurzu poslali opět. „Z uvedeného je zřejmé, že cesta k reorganizaci Sazky je definitivně uzavřena, a mně jako předsedovi představenstva tak nezbylo nic jiného, než minimalizovat škody, které z tohoto rozhodnutí věřitelů vyplývají,“ uvedl Hušák.

Hušák: Odejdu asi sám

Podle Kořana je stáhnutí odvolání proti konkurzu překvapivé a nestandardní, neboť Hušák o tomto kroku neinformoval ani dozorčí radu, v jejímž čele Kořan stojí. Podle serveru iHned.cz přitom Hušák stáhnul odvoláni proti konkurzu kvůli tomu, aby si udržel pozici v čele Sazky. Hušák i PPF to popřeli. „Je to nesmysl. PPF jako jeden z největších věřitelů trvá na dokončení konkursu, což mimo jiné znamená odchod Aleše Hušáka ze Sazky,“ uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin. Odvolání nepodal pouze Hušák, ale i jeho spojenci E-Invest a skupina Penta. O jejich odvolání zatím Vrchní soud nerozhodl.

Hušákův krok nemile překvapil i jeho dosavadního spojence, skupinu Penta, která jej považuje za přímý důkaz vytvoření nového spojenectví mezi Hušákem a skupinami PPF a KKCG. Žádné jiné uvěřitelné vysvětlení pro takovýto zásadní obrat v jednání mezi Hušákem a PPF s KKCG prý neexistuje. „Jsme přesvědčeni, že existují desítky vážných důvodů pro zrušení rozhodnutí o konkurzu Sazky. Společnost Gladiolus ovládaná Pentou a E-Investem v žádném případě neplánuje stáhnout své odvolání vůči konkurzu,“ řekl deníku E15 mluvčí Penty Martin Danko.

Podle Hušáka je přitom jednáni odvolacího vrchního soudu zmanipulované a dopředu rozhodnuté. „Pevně věříme, že vrchní soud bude ve svém rozhodování zohledňovat především právní a věcné argumenty a nebude podléhat mediálním hrám a nátlaku, kterého jsme svědky v těchto hodinách,“ dodal Danko.

O definitivním konci Hušáka v čele představenstva se rozhodlo již minulý týden, kdy se od něj odvrátil dosavadní spojenec ČSTV. Kořan tehdy uvedl, že pokud Hušák sám nepodá rezignaci, svaz na dnešní hromadě navrhne jeho odvolání. Dnes Hušák naznačil, že možná přece jen odejde z vlastní vůle. „Já sám pravděpodobně v nejbližších měsících odejdu mez sázející, ale věřím, že ve spolupráci s věřiteli, se kterými velmi aktivně jednáme, dosáhneme toho, aby Sazka byla taková, jaká je - silná, dobrá,“ řekl novinářům Hušák.