Ve čtyřiceti obcích voliči hlasují o nových zastupitelstvech

Volební účast

Volební účast Zdroj: CTK

Obyvatelé čtyř desítek obcí si v sobotu po pěti měsících vybírají nové zastupitele. Účast se pohybuje nejčastěji od 20 do 30 procent. Nejvyšší je zatím v Hamrech na Klatovsku, kde již přišlo k urnám přes 40 procent ze 110 voličů. Občané hlasují tam, kde se loni v říjnu nová zastupitelstva rozpadla, nebo vůbec nesešla kvůli protestní rezignaci části členů.

Ve středních Čechách, kde volí nová zastupitelstva 14 obcí, se dopoledne účast pohybovala mezi 15 a 20 procenty. Kolem 15 procent hlásily hodinu před polednem například Hvězdonice na Benešovsku nebo Kmětiněves na Kladensku, v Opočnici na Nymbursku si našlo cestu k volbám 22 procent lidí a v Mrzkách na Kolínsku 26 procent.

Na Plzeňsku je zatím volební účast mezi 18 až 40 procenty. Nejvyšší je v Hamrech na Klatovsku, nejnižší v Maňovicích ve stejném okrese, kde mají jen 51 voličů. Více než 21procentní účast z 232 voličů hlásí příhraniční Babylon na Domažlicku.

V obci Třebnouševes na Jičínsku v Královéhradeckém kraji přišlo do 11:00 do volební místnosti asi třetina voličů. V řádných volbách v říjnu 2014 dosáhla volební účast 79,84 procenta. V Jihočeském kraji se po necelých čtyřech hodinách pohybuje volební účast mezi 20 a 30 procenty. Nové volby v regionu organizují Bečice a Roudná na Táborsku, Mačkov na Strakonicku a Přední Výtoň na Českokrumlovsku.

První voliči na Ústecku přišli už v sedm ráno

Zájem občanů provází obecní volby i v Ústeckém a Libereckém kraji. Volební účast se pohybuje od dvaceti do třiceti procent. Průměrná celková účast by mohla dosáhnout někde až šedesáti procent. „První voliči přišli už v 07:10 a chodí průběžně pořád,“ řekla Irena Čápová, předsedkyně volební komise v Doubici na Děčínsku.

Cestu do čtyř volebních místností ve čtyřech obcích na severu Čech zatím komplikuje pouze mráz a sněžení. „Lidé jsou ale zvyklí, takže počasí je od voleb určitě neodradí,“ zmínila Eva Trčálková z volební komise v Křimově na Chomutovsku. Nové zastupitele volí ještě v Rokli na Chomutovsku a Janově Dole na Liberecku.

Také v Olomouckém kraji mají lidé o obecní volby zájem. V Domašově nad Bystřicí na Olomoucku přišla volit v 10:00 už více než pětina z 404 voličů. „Loni byla účast přes sedmdesát procent, tak uvidíme,“ řekl starosta Ladislav Števanka. Loni voliči vybírali ze dvou kandidátek, nyní ze třech. Podle starosty by díky tomu mohla být účast ještě vyšší než loni. V Teplicích nad Bečvou na Přerovsku dvě hodiny po otevření místností odvolila desetina z 323 voličů.

V Malé Vrbce na Hodonínsku přišlo v prvních čtyřech hodinách hlasovat 26 procent voličů. Komise v nejmenší obci Horňácka má v seznamu oprávněných voličů 149 jmen. Vybírá se ze čtyř kandidátek, současný starosta Josef Kadlčík znovu kandiduje za SNK Malá Vrbka. Loni se zvolení zastupitelé nedohodli na uspořádání poměrů na úřadě. Na jižní Moravě se volí i v Tavíkovicích na Znojemsku.

Ve většině obcí mají lidé na výběr ze dvou či tří kandidátek, v devíti obcích dokonce ze čtyř. V pěti obcích se ale museli spokojit jen s jednou kandidátní listinou. Alespoň jedna politická strana nebo hnutí kandiduje v 15 obcích. Hlasovat se bude od 07:00 do 22:00, výsledky se poté tradičně začnou objevovat na oficiálním volebním webu. Kompletní by měly být k dispozici nejpozději v neděli nad ránem.

České volby: Debakl pravice a posílení oligarchů