Ve Vrběticích vládne klid, pyrotechnici zahájí úklid

Ostrahu areálu ve Vrběticích převzala armáda

Ostrahu areálu ve Vrběticích převzala armáda Zdroj: ctk

Pyrotechnici začnou čistit areál muničních skladů ve Vrběticích, části Vlachovic na Zlínsku. Předpokládají, že na odvoz munice bude připraven během ledna, řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V neděli před 23:00 uplynula bezpečnostní devítidenní lhůta bez neřízeného výbuchu.

Podle Kozumplíkové nyní policejní a vojenští specialisté začnou s čištěním lesů a luk v okolí obcí uvnitř areálu, který je uzavřen páskami. „S asanací prostoru začnou od těch nejzazších míst, na hranici stanoveného perimetru, a budou postupovat směrem dovnitř areálu. Rozházenou munici po výbuchu skladu číslo 12 odborně posoudí a vyhodnotí její nebezpečnost,“ uvedla mluvčí.

Munici, která nebude schopná převozu, pyrotechnici zlikvidují přímo v areálu, munici schopnou převozu uskladní na místě, kde bude připravena k pozdějšímu odvozu. „Transportovat budeme pouze munici, která bude bezpečná k přepravě a dalšímu skladování nebo bezpečná k přepravě a zničení na jiném místě,“ dodala Kozumplíková. Rychlost čištění areálu podle ní závisí na počasí, postupu práce pyrotechniků a na množství nalezené munice.

Každá rána způsobí paniku

Policie také žádá obyvatele obcí v okolí o ohleduplnost při používání zábavní pyrotechniky, zejména o vánočních svátcích a při oslavách počátku nového roku. „Každá rána, kterou z okolí muničních skladů zaslechnou obyvatelé přilehlých vesnic, v nich způsobuje strach a paniku,“ uvedla Kozumplíková.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu, tedy munice i zbraní, vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.

Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny.