Vítězné ANO jde v Plzni do opozice, pokračuje koalice ODS a ČSSD

Plzeňská radnice

Plzeňská radnice Zdroj: CC BY-SA 3.0: PatrikPaprika; WikimediaCommons

Po Olomouci se ani v dalším velkém městě nepodařilo vyjednavačům z ANO dohodnout na spolupráci s ostatními stranami. Nyní i v Plzni se na pokračování koalice dohodli občanští a sociální demokraté, kteří městu vládli minulé čtyři roky. Spolu s nimi budou v koalici ještě KDU-ČSL a Občané patrioti. Hnutí ANO, které o desetiny procenta před ODS vyhrálo ve městě volby, tak končí v opozici. V sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice 27 křesel.

Primátorem se stane dosavadní primátorův ekonomický náměstek, lídr ČSSD Martin Zrzavecký. Současný primátor a lídr ODS Martin Baxa bude prvním náměstkem primátora, který bude mít na starosti kulturu a s ní spojený projekt Evropského hlavního města kultury v příštím roce. Ustavující jednání zastupitelstva, které zvolí primátora a radu, zatím nemá stanovené datum.

V devítičlenné radě města bude mít ODS čtyři křesla, ČSSD tři, lidovci a Občané patrioti po jednom. Nově bude pět náměstků primátora, tedy o jednoho víc než dosud, jeden z radních za ODS ale nebude uvolněný, tedy placený.

Kromě Baxy a Zrzaveckého budou i v nové radě města s největší pravděpodobností dál pokračovat dosavadní primátorovi náměstci Eva Herinková (ČSSD), Pavel Šindelář (ODS). Herinkové by měla nově připadnout odpovědnost za oblast vzdělávání a sociální věci, Šindelářovi by zůstal post technického náměstka. Petr Náhlík z KDU-ČSL má být náměstkem pro dopravu. Občané patrioti, kterým připadne post radního pro sport a rozvoj podnikání, nominují do rady hokejistu plzeňského hokejového týmu Michala Dvořáka.

Tři strany získaly po deseti mandátech
Volby v Plzni vyhrálo hnutí ANO s 17,9 procenta hlasů těsně následovaná ODS s 17,55 procenta hlasů. Třetí skončila ČSSD, které dalo hlas 16,45 procenta voličů. Všechny strany získaly po deseti mandátech. TOP 09 a KSČM maji pět mandátů, Občané patrioti čtyři a KDU-ČSL tři mandáty. Do zastupitelstva se z dosavadních stran nedostala Pravá volba, naopak lidovci se po čtyřleté pauze vracejí.

Všechny strany, které získaly po deseti mandátech, celý týden tvrdily, že ostrá koaliční vyjednávání začnou až po konci senátních voleb. Potvrdily zatím jen neoficiální setkání. ODS vyzvala ČSSD k jednání o pokračování dosavadní koalice na magistrátu i v obvodech.

ČSSD se netajila tím, že chce dosáhnout co nejlepšího výsledku. Zřejmě díky ústupku ODS tak získá post primátora, i když skončila ve volbách až třetí. V čele plzeňské radnice stál dosud přes 20 let vždy primátor z ODS.

Nejvíce hlasů získal ve volbách primátor Baxa. Jeho strana dostala od voličů 323 390 hlasů, vítězná ANO 329 815 hlasů a ČSSD 303 042 hlasů.

Před čtyřmi lety zvítězila v Plzni ODS
Občanští demokraté před čtyřmi lety získali 24,78 procenta hlasů a těsně porazili druhou ČSSD s 23,81 procenty. Těsný výsledek se projevil stejným ziskem 14 mandátů. Třetí skončila TOP 09 se sedmi zastupiteli a 12,31 procenta hlasů. Do zastupitelstva se dostalo ještě pět představitelů strany Občané.cz, dále pět komunistů a těsně i dva členové Pravé volby pro Plzeň. Na velké koalici se na magistrátu i v některých obvodech dohodly vítězné strany ODS a ČSSD.