Vláda do odvolání zakázala vyvážet alkohol

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) rozšířil prohibici v České republice o úplný zákaz vývozu tvrdého alkoholu nad 20 procent alkoholu za hranice. Kauza český metyl tak z hlediska ochrany hranic nabrala rozměrů ptačí chřiky, či nemoci šílených krav. Nová vyhláška ministra Hegera platí od dnešních 19.40 hodin do odvolání. Vývoz se týká jak velkých likérek, tak soukromníků, či turistů.

Kabinet na již mimořádném večerním jednání Hegerovi doporučil rozšířit mimořádné opatření z minulého pátku. Od té doby platí v ČR zákaz prodeje, podávání a nabízení tvrdého alkoholu. Důvodem byl rostoucí počet otrávených metanolem i obětí na životech.

Lihovarníci se kvůli zákazu exportu připravují na další ztráty. Není to podle nich jen o ztrátě obchodní, ale o ztrátě renomé, které tradiční české značky na zahraničních trzích mají.

O zákazu dovozu alkoholu jednala také EU a údajně hrozila vyhlášením dvou měsíčního zákazu vývozu českého alkoholu. Podle dostupných informací ji tak česká vláda svým doporučením předběhla. Už ve středu se kabinet dohodl na přípravě opatření, která by měla prohibici zmírnit. Lahve s alkoholem, který se vyrobil či dovezl po vypuknutí metanolové aféry, by měly dostat nové kolky. Ministr financí už podepsal vyhlášku o nových kolkových páscích. Alkohol by měl mít také „rodný list“, v němž by byly údaje o původu, surovinách i nakládání. Ministři mají jednotlivé kroky nachystat do příští středy.

Text vyhlášky ministerstva zdravotnictví
Provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu ethanolu od 20 procent objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu.


Dále se každému zakazuje distribuce a vývoz mimo území ČR lihovin o obsahu ethanolu od 20 procent objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu.


Toto mimořádné opatření nahrazuje mimořádné opatření ze dne 14.9.2012, č.j. MZDR 32317/2012, a je závazné okamžikem vyhlášení v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání.


Mimořádné opatření bude odvoláno stejným postupem, tedy vyhlášením v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání.

Heger už ve středu mluvil telefonicky s eurokomisařem pro ochranu spotřebitele Johnem Dallim. V oficiální odpovědi, kterou ministerstvo zdravotnictví pro Evropskou komisi připravilo, se píše o bezpečnosti vyváženého alkoholu.

Podle středečního dopisu česká vláda se zákazem vývozu váhala protože vyvážené lihoviny pocházejí z velkovýroby, která se pravidelně kontroluje. Žádný metanol se v ní nezjistil. Závadný alkohol se vyráběl jen nelegálně a neoficiální byla i jeho distribuce do českých obchodů a restaurací. „Tento alkohol nebyl součástí oficiální velkovýroby alkoholu, která je exportována z ČR,“ obsahoval text pro Brusel.