Vláda má nového mluvčího - Osúcha střídá Schuster

Michal Schuster

Michal Schuster Zdroj: Urad vlady

Novým mluvčím české vlády bude od poloviny měsíce bývalý redaktor České televize Michal Schuster. Jmenování do této funkce ještě musí schválit vláda. Ve funkci Schuster střídá Jana Osúcha, který byl mluvčím koaliční vlády premiéra Petra Nečase (ODS) přibližně rok a odchází z rodinných důvodů.

Posledních dvanáct let pracoval Schuster v České televizi, kde moderoval zprávy, jako reportér referoval o domácí politice a také řídil redaktory domácího zpravodajství. V současnosti Schuster působí jako akademický pracovník na vysokých školách, kde přednáší mediální komunikaci a rétoriku.

Třiačtyřicetiletý Schuster vystudoval bohemistiku a historii na Pedagogické fakultě Univerzity J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Svou osmnáctiletou praxi v médiích začínal v deníku Dnes, poté působil jako zpravodaj České tiskové kanceláře, uvedl úřad vlády.

Schuster sám dnes zdůraznil, že nejprve musí vláda schválit jeho jmenování. Pokud tak učiní, bude prý svou pozici považovat za „vyústění své dosavadní mediální práce“.

Formálně Schuster v polovině měsíce nastoupí do funkce ředitele Odboru tiskového a styku s veřejností úřadu vlády. Premiér navrhne 14. března vládě, aby jej jmenovala mluvčím.