Vláda potvrdila zvýšení platů hasičů, vojáků či policistů

Sucha přispěla ke vzniku řady požárů

Sucha přispěla ke vzniku řady požárů Zdroj: ctk

Vláda přijala nařízení, které uvede do praxe již dříve schválené zvýšení platů policistů, hasičů, vojáků, celníků či příslušníků vězeňské služby. Od listopadu jim mzdy stoupnou o tři procenta. Ministři se shodli na růstu platů pro všechny zaměstnance veřejného sektoru již minulý týden. "Jde o nařízení, které výplatu realizuje," řekl mluvčí vlády Martin Ayrer.

„Schváleno! Od 1.listopadu letošního roku zvýšíme tarifní platy policistům, hasičům, celníkům, zaměstnancům vězeňské služby i vojákům o tři procenta,“ uvedl na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Minulý týden kabinet na výjezdním zasedání v Ústí na Labem schválil navýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu o tři procenta. Kromě bezpečnostních sborů jde například o knihovníky nebo pracovníky v sociálních službách.

Sobotka po jednání vlády dodal, že platy ve veřejném sektoru by se měly zvyšovat i v budoucnu. „Naším cílem je postupný růst platů zaměstnanců ve veřejném sektorů včetně policistů, včetně vojáků, včetně dalších příslušníků ozbrojených sborů,“ řekl. Věří tomu, že lepší platy pomohou přilákat nové zájemce o místa u policie nebo v armádě. Oba sbory by měly podle plánů vlády příští rok nabírat nové zaměstnance. „Je to i ve prospěch toho, aby se podařilo potřebná místa obsadit vhodnými lidmi,“ dodal premiér.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je zvýšení tarifních platů důležité zejména pro vojáky. „U vojáků je totiž dost malý prostor, aby se tarifní plat ještě nějakým způsobem navyšoval,“ podotkl. Vojáci podle něj mají větší počet přesčasových hodin než například policisté. Hodiny odpracované navíc se jim ale obvykle neproplácí, místo toho dostávají alternativní odměny, třeba osobního volno.

Kabinet schválil navýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu o tři procenta minulý týden na výjezdním zasedání v Ústí na Labem. Kromě bezpečnostních sborů jde například o knihovníky nebo pracovníky v sociálních službách.

Od listopadu se zvýší také tarify učitelů, a to o 3,3 procenta. Zdravotníci mají mít od ledna víc o pět procent. Na potřebě růstu výdělků se vláda shodla s odbory v polovině září a koncem měsíce pak rozhodla o posílení letošních výdajů rozpočtu na platy o 866,03 milionu korun.

afr rem rot jw