Vláda schválila rekordní deficit státního rozpočtu. Schillerová letos se škrty nepočítá

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (14.4.2020)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (14.4.2020) Zdroj: ČTK/Vít Šimánek

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (14.4.2020)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v roušce
Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
6
Fotogalerie

Vláda schválila kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na 300 miliard korun, uvedlo to ministerstvo financí. Vláda tak schválila navýšení schodku už podruhé během necelého měsíce. 

Na konci března Sněmovna kvůli epidemii schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun, z původně plánovaných 40 miliard korun před pandemií. Podle ekonomů není ale vyloučeno to, že schodek může být letos ještě vyšší.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Schválený návrh počítá s celkovými příjmy 1,428 bilionu korun a výdaji 1,728 bilionu korun. Novela proti předchozí novele počítá s dalším poklesem příjmů o 60,1 miliardy korun. Zároveň MF navýšilo dále výdaje o 39,9 miliardy korun kvůli zvýšení plateb za státní pojištěnce, které v pondělí kabinet také schválil, a posílení vládní rozpočtové rezervy i výdajů na obsluhu státního dluhu.

Prezident Zeman v neděli řekl, že nechce hrozit vetem rozpočtu se zvýšeným deficitem, ale s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) bude chtít jednat o možných úsporách. Setkat by se měli na počátku května. Ministryně v neděli uvedla, že se deficit zvýší kvůli očekávanému poklesu státních příjmů a vzestupu výdajů, které obojí způsobila epidemie koronaviru. Se škrty v rozpočtu letos nepočítá.

„Teď skutečně nenáme čas se hádat o škrtech, které by ušetřily pár miliard,“ uvedla Schillerová po jednání vlády.