Vláda zvýšila dluh na 1,9 bilionu korun. Daní se za první čtvrtletí vybralo méně

Andrej Babiš (ANO) - předseda vlády

Andrej Babiš (ANO) - předseda vlády Zdroj: profimedia.cz

Ministr obchodu a dopravy Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová
2
Fotogalerie

Vládní dluh České republiky stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o téměř 60 miliard na téměř 1,9 bilionu korun. Míra zadlužení ale klesla o 0,64 procentního bodu na 32,8 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku vládní dluh České republiky vzrostl o 155 miliard a míra zadlužení o 2,55 procentního bodu.

"V prvním čtvrtletí roku 2020 skončilo saldo hospodaření vládních institucí v deficitu 65,4 miliardy korun, který byl meziročně o 62,6 miliardy vyšší. Na růstu deficitu se podílel pokles příjmů i rychlejší růst výdajů v důsledku mimořádných opatření," uvedl ředitel odboru vládních a finančních účtů statistického úřadu Petr Musil.

Celkové příjmy vládních institucí klesly v prvních třech měsících meziročně o 1,5 procenta. Nižší byly zejména vybrané daně. Daň z příjmu ve srovnání se stejným obdobím klesla o 6,1 procenta na 103,7 miliardy korun, daň z výroby a dovozu o 4,4 procenta na 146,5 miliardy korun.

Výdaje vládních institucí naopak vzrostly o 9,8 procenta. Mimo jiné se zvýšila i mezispotřeba zahrnující také nákupy zdravotnických pomůcek, a to o téměř 11 procent na 72,7 miliardy korun. Vyšší byly rovněž výdaje na hrubou tvorbu kapitálu, kapitálové transfery, dotace a sociální dávky.