Vládní agenturu CzechTrade povede Radomil Doležal

Czech Trade

Czech Trade Zdroj: CTK

Novým generálním ředitelem vládní agentury CzechTrade se stal Radomil Doležal. Přichází ze společnosti RSVP Invest. Doležal nahradí dosavadního pověřeného ředitele Milana Ráže.

„Jsem přesvědčen, že řízení agentury CzechTrade je v rukou odborníka a především člověka z praxe, který se vyzná na světových trzích a jeho zkušenosti pomohou našim exportérům najít vhodné trhy pro své podnikání v zahraničí,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Nový ředitel má podle něj za úkol dále posílit samostatnou roli CzechTrade.

Doležal CzechTrade převezme po Milanu Rážovi, který byl pověřen řízením agentury v únoru letošního roku. Krátce předtím Mládek odvolal pověřeného šéfa CzechTradu Zdeňka Vališe, jenž byl v čele agentury od roku 2012 po odvolání tehdejšího ředitele Ivana Jukla.

Doležal přichází ze soukromé sféry

Doležal se v posledních dvou letech se zabýval privátním byznysem v oblasti developmentu komerčních nemovitostí. Vystudoval VŠE, pracoval v několika nadnárodních společnostech a byl ředitelem nejprve pro Českou a Slovenskou republiku a později pro oblast střední a východní Evropy.

Radomil DoležalRadomil Doležal | CzechTradeRadomil Doležal (Zdroj: CzechTrade)

„V pozici generálního ředitele agentury CzechTrade bych chtěl především využít obrovského potenciálu zahraničních kanceláří ve prospěch českých podnikatelských subjektů. Tomu bude nutno přizpůsobit styl práce lidí působící za stát v zahraničí, efektivně alokovat jejich čas a poměřovat výsledky,“ uvedl Doležal.

CzechTrade
Cílem CzechTrade je pomáhat českým firmám proniknout na zahraniční trhy. Letos má být otevřeno osm nových zahraničních kanceláří agentury. Celkem by tak CzechTrade měl mít na konci roku 46 zahraničních zastoupení.

Igor Záruba: Válka o obchodní rady končí. Snad