Vnitro: Levicoví extremisté reagují na zátah zapalováním policejních aut

Výsledek jedné z akcí Sítě revolučních buněk

Výsledek jedné z akcí Sítě revolučních buněk Zdroj: Sit revolucnich bunek

Po dubnovém policejním zátahu proti levicovému extremismu se stalo pět žhářských útoků na policejní majetek, k nimž se hlásí Síť revolučních buněk, uvedlo ministerstvo vnitra. Ti, kteří se k útokům hlásí, je podle něj označují za projev solidarity, respektive vyjádření podpory obviněným anarchistům.

I přes relativně vysoký počet útoků byla však Síť revolučních buněk poměrně izolovaným fenoménem, který si nezískal výraznější podporu ze strany anarchistického hnutí, dodává ministerstvo.

Část krajně levicové scény podle zprávy reaguje na dubnové zadržení a obvinění několika lidí, kteří podle policie jako levicoví extremisté hlásící se k „Síti revolučních buněk“ plánovali útok na nákladní vlak s vojenským materiálem.

Krajní levice se podle zprávy ministerstva snaží zejména mediálně a na internetu zpochybnit uvedené trestní řízení jako bezdůvodnou represi proti anarchistickému hnutí. Reaguje tak „fakticky obdobným způsobem jako neonacistická scéna reagovala na trestní řízení proti jejím aktivistům v letech 2009 - 2010,“ píše ministerstvo ve zprávě.

Přečtěte si rozhovor s Arnoštem Novákem:

Po dubnovém zátahu obvinila policie celkem šest lidí - tři z přípravy teroristického útoku, dva z nepřekažení trestného činu a poslední z nedovoleného ozbrojování kvůli údajnému přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě. Podle dřívějších informací médií byli obviněni levicoví extremisté, kteří se hlásí k Síti revolučních buněk.

Minimálně od loňského září prý plánovali útok zápalnými lahvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín - Beroun.

Síť revolučních buněk informuje o svých akcích na webu. Hlásí se tam například k incidentu, při kterém 15. května shořelo policejní auto před služebnou v Hostivařské ulici. Síť zaslala již dříve prohlášení, že „revoluční buňky dále pokračují v boji“.

„V rámci krajní levice lze očekávat pokračující protesty a akce v reakci na trestní řízení proti aktivistům spojovaným se Sítí revolučních buněk,“ dodalo v této souvislosti ministerstvo.