Vnitro nemá pracovní nabídku pro bývalého šéfa ÚOOZ Šlachtu

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Ministerstvo vnitra nemá pro bývalého šéfa protimafiánské policie Roberta Šlachtu pracovní nabídku, řekl ministr Milan Chovanec (ČSSD). Šlachta podle Chovance o jiné místo nepožádal. Šlachta odešel do civilu ke konci června, protože nesouhlasil s chystanou reorganizací policejního sboru, při níž se protimafiánský útvar sloučí s protikorupční policii.

Šlachta skončil u policie po 26 letech. Ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byl od roku 2008. V minulosti uvedl, že neví, kde bude dál pracovat. Chtěl by dál zůstat ve státní službě, ale zatím prý nedostal žádnou nabídku. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve řekl, že pokládá za rozumné a užitečné, aby Šlachta zůstal ve státních službách.

„V rámci resortu já jiné místo, které bych panu Šlachtovi nabízel, nemám. Pokud se rozhodne využít nabídky jiného resortu, pak je to jeho rozhodnutí,“ řekl dnes Chovanec. Šlachta podle ministra nepožádal o jinou pracovní nabídku nebo přeřazení na jiný post. Bývalý ředitel ÚOOZ ale může podle Chovance ještě několik let po odchodu na základě zákona požádat o návrat k policii.

Reorganizace policie, kterou Chovanec i přes nesouhlas vládního hnutí ANO podepsal, vyvolala koaliční roztržku. Minulý týden kvůli změnám v policii Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi, která by se měla poprvé sejít za týden. Předseda komise a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že požádá o zbavení mlčenlivosti některých aktérů sporu.

Chovanec dnes zopakoval, že policisty mlčenlivosti zbaví. „Jasně jsem řekl, že o koho si komise požádá, toho mlčenlivosti zbavím. A pokud budu pozván na komisi, tak přijdu,“ řekl Chovanec.