Vnitro zkouší znovu nakoupit tisíce aut, otevřelo tendr za dvě miliardy

Policejní vozy Hyundai

Policejní vozy Hyundai Zdroj: Autorevue.cz

Policejní vozy u centrály Mountfieldu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Téměř čtyři tisíce nových osobních automobilů poptává ministerstvo vnitra. Tendr vypsal rezort celkem ve třech skupinách podle specifikace vozidel, celkem má hodnota zakázky přesáhnout dvě miliardy korun, vyplývá z Věstníku veřejných zakázek. Předchozí výběrová řízení muselo ministerstvo zastavit na pokyn antimonopolního úřadu.

„Zakázka na nová auta je vypsána v souvislosti s dříve zrušeným tendrem,“ uvedla pro deník E15 mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá. V novém tendru ministerstvo poptává celkem 3994 automobilů, které budou sloužit jak pro potřeby ministerstva, tak i pro Hasičský záchranný sbor. Některá auta dodaná v civilním provedení bude podle Malé možné vybavit také skrytým výstražným zařízením pro výkon v policejní službě.

„Náklady na pořízení vozidel si budou hradit jednotliví pověřující zadavatelé,“ dodala Malá.

Více než osmnáct stovek poptávaných vozidel má být podle požadavků ministerstva s pohonem všech čtyř kol, a to jak v krátké verzi, tak s karoserií kombi. Drtivá většina automobilů bude se zážehovými motory. Požadovaný výkon aut se pak pohybuje od 60 do 120 kilowattů podle jejich určení.

V červnu zrušil předchozí výběrové řízení za dvě a čtvrt miliardy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s tím, že podmínky tendru zvýhodňovaly Škodu Auto. Již v prosinci deník E15 upozornil také na zrušení dřívějšího výběrového řízení za 250 milionů, i v něm byly podle ÚOHS podmínky diskriminační, na což si stěžovalo české zastoupení automobilky Hyundai.

Na situaci ohledně nákupu policejních aut reagoval minulý měsíc ministr vnitra Jan Hamáček, který postup antimonopolního úřadu kritizoval. Vozový park ministerstva podle šéfa rezortu potřebuje nutnou výměnu.