Vojáci mají zůstat doma a chránit hranice, vzkázal Zeman Stropnickému

Prezident Miloš Zeman během návštěvy Moravskoslezského kraje. Vlevo hejtman Miroslav Novák

Prezident Miloš Zeman během návštěvy Moravskoslezského kraje. Vlevo hejtman Miroslav Novák Zdroj: ctk

Čeští vojáci by kvůli uprchlické krizi měli být využiti především k ochraně českých hranic, nikoliv v zahraničí, prohlásil prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na dřívější vyjádření ministra obrany Martina Stropnického, který uvedl, že česká armáda může v případě potřeby vyslat do uprchlických táborů v okolí Sýrie tisíce vojáků. Podle Zemana se má rozšířit i počet armádních záloh.

„Myslím si, že nejenom profesionální armáda, ale i tyto dobrovolnické zálohy by se mohly této, nazvěme to strážní služby na hranicích, zúčastňovat. Zatím počet dobrovolnických záloh je jenom 1200 mužů a žen, ale má v nejbližší době vzrůst na pět tisíc a to už je docela zajímavý počet,“ uvedl Zeman, který v Ostravě jednal s vedením a zástupci armádních záloh Armády ČR.

„Nemám příliš rád ploty, protože si vždycky vzpomenu na Berlínskou zeď… Myslím si, že místo stavění plotů na hranicích je daleko vhodnější poslat tam lidskou živou sílu, to znamená, jak armádu, tak policii, tak dobrovolnické zálohy,“ řekl Zeman.

Podle Jaroslava Dolejška, který se dnes s prezidentem za aktivní zálohy setkal, v současné době legislativa umožňuje dvoutýdenní mimořádné nasazení.

„Nová legislativa umožňuje sedmiměsíční nasazení, kterému může předcházet výcvik. Měla platit k lednu příštího roku, nové datum, se kterým se operuje, je 1. července 2016. V rámci mimořádného ohrožení republiky může parlament a vláda rozhodnout o nasazení a povolání vojáka v aktivní záloze až na dva roky do poměru vojáka z povolání. Pak může být nasazen kdekoliv, kdykoliv a jakkoliv,“ uvedl Dolejška.

Zemanovy kompetence limituje vláda

Připomněl, že jako vrchní velitel ozbrojených sil je ve svých kompetencích limitován vládou a právě nasazení ozbrojených sil musí schválit vláda. „Vy dobře víte, že na toto nasazení naléhám už několik měsíců a postoj vlády se průběžně mění,“ řekl krajským zastupitelům Zeman.

Podle něj vláda nejprve tvrdila, že nasazení ozbrojených sil je úplně zbytečné, následně pak, že je to možné, ale že je na to čas. „Ve třetí fázi už se začíná uvažovat o vytvoření takzvaných smíšených hlídek policie a vojáků,“ řekl Zeman.

Prezident už o situaci mluvil s náčelníkem generální štábu Josefem Bečvářem. „Uvažovalo se o 1500 lidech, pak naštěstí to číslo vyskočilo na 2600 lidí. A zrovna včera se pan ministr Stropnický rozvášnil a začal mluvit o pěti tisících vojáků, které ale chce poslat za hranice, například do Sýrie. Já si myslím, že tito vojáci by byli daleko užitečnější na našem území,“ doplnil Zeman.