Volby očima byznysmenů: potvrdila se všeobecná naštvanost

Pavel Kysilka

Pavel Kysilka Zdroj: Anna Vackova, E15

Významní čeští podnikatelé se v anketě E15 na hodnocení voleb neshodli. Třeba šéf Eximu Tours Ferid Nasr bez obalu říká, že dopadly špatně. Naopak majitel Emca Zdeněk Jahoda je vnímá pozitivně, protože konečný výsledek zabránil sestavení většinové koalice ČSSD a komunistů. Někteří byznysmeni se zase obávají případných nestandardních politických kroků, které by mohly podlomit důvěryhodnost země.

Jan Rafaj, personální ředitel ArcelorMittal Ostrava

Nejen pro průmysl by bylo výhodné, abychom měli stabilní vládu se silným mandátem. Výsledky voleb však ukazují, že dosáhnout takového cíle nebude jednoduché. Domnívám se, že není dobře, když někteří z těch, kteří dostali silný mandát, předem ohlašují, že nejsou ochotni převzít odpovědnost za vládnutí. Pokud z předvolebních billboardů slibovali, že dají zemi lepší směr, pak jen z parlamentních lavic toho nedocílí. Přejeme si vládu, která si bude vážit těch, kteří hodnoty vytvářejí, a bude jim poskytovat dobré konkurenční prostředí. Stabilitě a důvěryhodnosti naší země neprospějí nestandardní politické kroky.

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků ČR

Potvrdila se všeobecná naštvanost, kterou dokázaly využít nové parlamentní strany, a dále fakt, že lidé už nereflektují velké rozdíly mezi pravicí a levicí. Nevolilo se ideologicky, ale prakticky, což kopíruje zahraniční trendy. Negativní dopad na malé a střední firmy by nemusel být zásadní. To, že se pod krkem budou pravděpodobně držet ČSSD a ANO, by pro podnikatelské klima mohlo být v důsledku neutrální. Změny k lepšímu neočekáváme, firmy se naučily spoléhat na sebe a ne na politiky. Nebudou-li straničtí činitelé příliš tvořit, bude to ta nejlepší zpráva.

Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost

Jedna z variant povolebního uspořádání je spolupráce ČSSD s hnutím ANO Andreje Babiše. Podle programů by se tyto strany dohodly na omezení podílu uhlí v energetice. Je však otázkou, zda bude ČSSD trvat na zachování ochrany obcí před rozšiřováním povrchových dolů. Do české energetiky se může spolu s důrazem na zvyšování energetické efektivity dostat další trend: omezení exportu elektřiny, které mělo v programu ANO. To by si vyžádalo přepracování Státní energetické koncepce.

Výsledky voleb 2013Výsledky voleb 2013 | E15

Zdeněk Jahoda, majitel a ředitel firmy Emco

Myslím, že volby dopadly dobře. Hrozba, že ČSSD bude vládnout podle podmínek KSČM, byla zažehnána. Vládní politika bude více středová, než by si kdo před volbami myslel. Předpokládám, že ANO bude hlavní hybatel dění v Poslanecké sněmovně.

Evžen Korec, generální ředitel developera Ekospol

Osobně je pro mě velmi pozitivní zprávou, že levice nezískala v Poslanecké sněmovně většinu, a snad nám tedy nehrozí sestavení případné vlády založené na podpoře komunistů. Také stojí za zmínku úspěch nových subjektů a návrat lidovců do sněmovny, což naznačuje, že voliči již mají dost korupčních kauz a přejí si v české politice změnu způsobů. Doufám, že ve světle volebních výsledků začnou politici skutečně pracovat jako řádní hospodáři a přestane rozkrádání naší země ve velkém.

David Krajný, prezident realitní sítě RE/MAX

Dalo se očekávat, že ČSSD vyhraje volby. Jejich nízký výsledek je však poměrně překvapivý. Nyní bude velmi záležet na tom, jakou se podaří sestavit koalici a zejména zda se vůbec podaří sestavit funkční vládu, která vydrží po celé období. Další roky nejistoty a slabé, nestabilní vlády si už nezasloužíme. Na druhé straně neočekávám, že by se povolební výsledek jakkoli významně dotkl realitního trhu. Lidé potřebují bydlet za jakékoli politické situace.

Ferid Nasr, výkonný ředitel Exim Tours

Volby dopadly hodně špatně, nevzešel z nich žádný vítěz. Řekl bych, že situace je teď mnohem komplikovanější než dříve, České republice to žádnou stabilitu nepřinese, spíše naopak, bohužel. Česká republika si toto nezaslouží.

Viliam Sivek, majitel Sivek Hotels

Nedopadlo to dobře. Z těchto voleb může vzejít pouze vláda divokého kompromisu, která nebude mít jednoznačné ideové ukotvení. Podle mě to nebude pro podnikatelský sektor pozitivní. Jsem přesvědčen o tom, že se sociální demokracii nepodaří sestavit stabilní vládu. Podnikatelé přitom potřebují stabilitu jako sůl.

Milan Raba, generální ředitel rejdařství ČSPL

Výsledky voleb v podstatě naplnily mé předpoklady. Je otázka, jak se budou vyvíjet koaliční jednání. Hnutí ANO bude mít významné slovo. A věřím, že pro vodní dopravu je to pozitivní zpráva. Pan Andrej Babiš je muž činu, a jestli se tady o splavnění Labe dvacet let jenom mluví, věřím, že jsme se konečně přiblížili k jeho realizaci.

Volby 2013 - počty mandátůVolby 2013 - počty mandátů | E15

Ivan Špirakus, generální ředitel pojišťovací společnosti Insia

Je to pro mě překvapení. Ve výsledku vidím dvě zprávy: jedna tkví v překvapujícím úspěchu ANO Andreje Babiše a v tom, že jeho úspěch splnil jejich plány, tedy mít sílu na zastavení zvyšování daní. To je pro byznys určitě dobrá zpráva. Na druhé straně si říkám, jestli ten zarážející úspěch unesou jako standardní strana a nejen jako protestní hnutí. Obzvláště pokud vstoupí do vlády.

Lubor Žalman, předseda dozorčí rady Fincentrum

Myslím, že není důležité, jak volby dopadly. Podle mě není nic, co bychom nemohli dělat bez politiků.

Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé

Volby jsou pro mě očekávaným zklamáním. Nic nevyřešily, snad kromě potlačení ambicí prezidenta. Do sněmovny se dostalo až příliš stran. Parlament tak nyní bude ještě více roztříštěný než dosud a sestavit funkční, dlouhodobě stabilní akceschopnou vládu bude velmi těžké, skoro nemožné. Volby potvrdily, že politický systém v Česku je v krizi. Bohužel u nás dosud za více než 20 let nevznikl dostatečný soubor pravidel a zákonů, který by zaručoval, že výsledky voleb mají jen minimální dopad na ekonomické prostředí a životy občanů. To hlavní, co firmy a podnikatelé pro svou prosperitu potřebují, je předvídatelné stabilní prostředí, ne krátkodobá populistická opatření na jedno použití.

Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu

Zdá se, že Babišovo ANO bude hrát v politice naší země důležitou roli a já jako ředitel firmy mohu jen doufat, že pan Babiš jako člověk, který zaměstnává tisíce lidí, bude prosazovat opatření, která zjednoduší byrokracii. Že nebude chtít překotně měnit legislativu. Protože firmy stojí přizpůsobování se nové legislativě nemalé peníze, které mohou jinak investovat do svého rozvoje a tvorby nových pracovních míst.

Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro ČR a SR

Potvrdilo se to, že Češi nechtějí jasnou levici. Na druhé straně, bohužel volby nedaly odpověď na otázku politické stability a zároveň také nenabídly žádnou morální autoritu/ autority, které v Česku chybí. Pro mě je výsledek rozpačitý. Očekávám, že přijde ke slovu racionalita. Vypadá to, že Češi místo politických slibů či ideologie zvolili spíše racionalitu, což dokládá úspěch menších stran, které neslibovaly velké sociální jistoty, ale právě spíše pragmatismus.

Pavel Kysilka, generální ředitel České spořitelny

Firmy i spotřebitelé musí zaregistrovat viditelné zklidnění na politické scéně a dostat od vlády srozumitelnou prorůstovou vizi. Jejím obsahem má být pokud možno nízké a stabilní zdanění práce a podnikání, zdravé rozpočty, investice do uplatnitelného vzdělání a do infrastruktury, omezování regulace. Až se jednou ohlédneme za těmito volbami, budeme je hodnotit podle těchto kritérií.

Martin Lobotka: Politický pat a malé plus pro ekonomiku

Komentář E15.cz: Socialistické Sarajevo aneb Atentáty se musí umět