Výbor vyslechl šéfa GIBS kvůli sporu s Babišem. Situaci jsem vysvětlil, konstatoval Murín

Michal Murín, šéf GIBS.

Michal Murín, šéf GIBS. Zdroj: Profimedia.cz

Michal Murín, šéf GIBS.
Šéf GIBS Michal Murín
Šéf GIBS Michal Murín
4
Fotogalerie

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín vypovídal na vlastní žádost před poslanci. Slyšení bezpečnostního výboru se konalo za zavřenými dveřmi, podle jeho předsedy Radka Kotena (SPD) totiž mohly zaznít citlivé informace. "Vysvětlil jsem situaci, která se odehrála. Poskytl jsem odpovědi na některé otázky a poslancům jsem to vysvětlil," řekl stručně Murín po skončení slyšení, na další otázky odmítl odpovědět.

Murín chtěl poslancům předat informace, které se týkají kritiky jeho osoby ze strany premiéra v demisi Andreje Babiše.

Předseda bezpečnostního výboru Radek Koten si nicméně chce udělat závěry až po jednání, které je naplánováno na příští čtvrtek. "Jednání dopadlo výborně. Vyslechli jsme si pana Murína, co k tomu případu má a počkáme do příštího týdne, kdy budou pozváni pan premiér současný (Andrej Babiš, ANO - pozn. red.), pan premiér minulý (Bohuslav Sobotka, ČSSD - pozn. red.) i pan Murín. Tam si ty skutečnosti, které jsme si nyní vyslechli, můžeme prověřit a můžeme se dozvědět něco víc," řekl Koten.

Více nechtěl slyšení komentovat ani člen výboru Vít Rakušan (STAN). "Počkáme si na další oficiální schůzi výboru pro bezpečnost, která je plánovaná na 15. března a do té doby je předčasné cokoli říkat," řekl poslanec. 

Murín o slyšení požádal sám kvůli nátlaku ze strany premiéra Babiše, který ho prý dvakrát vyzval k rezignaci kvůli ztrátě důvěry v Murínovu práci. Údajně mu slíbil, že když to udělá, tak se jeho odchod obejde bez skandálu. Sám Babiš popřel, že by Murína k odchodu vyzval. 

Kvůli kauze se ve čtvrtek sešla i Bezpečnostní rada státu, které je Babiš jako premiér členem. Ještě před jednáním řekl premiér novinářům, že chce, aby státní zástupci promluvili na jednání bezpečnostního výboru sněmovny příští týden. 

"Chci se zeptat na velice závažný dokument, který přišel z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který se tu ztratil a náhodou ho našla sekretářka ve svém počítači," uvedl Babiš. Zopakoval, že jeho předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) věc neřešil.

Poukázal také na případ Beretta, který se týká úniků informací z vyšetřování a figuruje v něm například pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová nebo bývalí policisté. Murín v kauze loni vypovídal jako svědek. Případ řeší pražské vrchní státní zastupitelství. "Oni na základě kauzy Beretta už moc s GIBS nespolupracují," uvedl.

Konflikt mezi Babišem a Murínem rozjitřil politickou scénu. Premiér minulý týden čelil interpelacím na toto téma. V pátek se kvůli personálním změnám, které provádí Babišova vláda, sejde mimořádně sněmovna. Schůzi vyvolala opozice.