Vyloučený člen ČSSD vyhrál soud, strana jej musí přijmout zpět

Špičky ČSSD na konferenci k volebním výsledkům

Špičky ČSSD na konferenci k volebním výsledkům Zdroj: Tomas Novak, Euro

Městský soud v Praze vrátil bývalému předsedovi sociálnědemokratické buňky v Ostravě - Vítkovicích Richardu Bednaříkovi členství ve straně. Potvrdil únorové rozhodnutí podřízeného soudu, podle kterého sociální demokraté vyloučili Bednaříka neoprávněně. Strana chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Jsme přesvědčení o tom, že pro řešení tohoto sporu nebyly řádně využity všechny stranické prostředky ještě před tím, než se stěžovatel obrátil na soud,“ řekl serveru Aktuálně.cz předseda strany Bohuslav Sobotka.

ČSSD vyloučila Bednaříka loni v únoru kvůli údajným podvodům při náboru členů a kvůli tomu, že rozesíláním stížností s překroucenými fakty poškozoval ostravskou sociální demokracii. Bednařík se proti vyloučení odvolal k okresnímu výkonnému výboru, který ale jeho odvolání zamítl. Bednařík prý nedostal šanci obhájit se, proto se obrátil na soud.

Podle serveru Bednařík vede s ČSSD ještě jeden spor, který zatím soudy nerozhodly, napadl v něm vyloučení z ostravského klubu zastupitelů.

Nedemokratické mafiánské praktiky v ČSSD

Bednařík byl i jedním ze signatářů podnětu pro vládu na pozastavení činnosti vládní ČSSD. Autoři této žádosti tvrdili, že se ve straně používají nedemokratické mafiánské praktiky a že strana porušuje práva a svobody svých členů. Vláda ale tento podnět v září odmítla.

Šéf ostravské ČSSD Adam Rykala i Sobotka dali tento návrh do souvislosti s odpůrci zákazu hazardu v Ostravě, který ČSSD prosazuje. Signatáři však spojení s hazardní lobby odmítli. V žádosti o návrh na pozastavení činnosti strany popsali sedm případů, včetně kauzy ostravského primátora Petra Kajnara, kdy podle nich ČSSD členy účelově vyloučila, a dvě místní organizace (v Ostravě-Výškovicích a Mohelnici) účelově zrušila, aby se zbavila oponentů s odlišným názorem.