Vývozcům do Číny pomůže bezplatná evropská služba

Vývojové centrum Doosan Škoda Power

Vývojové centrum Doosan Škoda Power Zdroj: Anna Vacková, E15

Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
4
Fotogalerie

Čeští exportéři začali na čínském trhu využívat pomoc specialisty z projektu nazvaného IPR SME Helpdesk. „Ta služba je pro malé a střední podniky z Evropské unie – tedy včetně českých vývozců – zcela zdarma,“ upozornil Milan Ráž z agentury CzechTrade s tím, že mezi českými podniky se o službě dosud příliš nevědělo.

Helpdesk přitom funguje pod Evropskou komisí už šest let. Jeho pracovníci působí přímo v Číně, ovládají čínštinu, orientují se podrobně v tamních zákonech a evropským vývozcům radí v oblasti ochrany duševního vlastnictví. Rodinné firmě Aries z Krkonoš tak například pracovník helpdesku Reinout van Malenstein pomohl při sjednání vývozu kompresivních ponožek.

„Setkali jsme se s ním na veletrhu sportovních potřeb ISPO v Pekingu. Sám na výstavě obchází evropské firmy a ptá se, s čím potřebují poradit. My jsme s ním konzultovali mimo jiné registraci naší ochranné známky na čínském trhu,“ popsal Ivo Pikl, který vývoz textilky Aries do Číny organizuje.

Kromě pomoci přímo v terénu nabízí evropský projekt také analýzy trhu a další informace. Pomoc nabízí nejen v Číně, ale také v Latinské Americe a jihovýchodní Asii.