Vznik vlády se přiblížil, vedení lidovců souhlasí se zemědělstvím a kulturou

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek může slavit. Jeho strana bude mít po letech zastoupení ve Sněmovně

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek může slavit. Jeho strana bude mít po letech zastoupení ve Sněmovně Zdroj: ctk

Jednání o budoucí vládě se dnes významně posunulo, výsledek je ale stále nejistý. Sociální demokraté nabídli lidovcům ministerstvo zemědělství, o které KDU-ČSL usilovala, a ještě posty ministrů kultury a bez portfeje. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek však z toho přílišným nadšením nehýřil, strana totiž chtěla tři plnohodnotné resorty. Předsednictvo KDU-ČSL se však vpodvečer jednoznačně vyslovilo pro nejnovější nabídku. Návrh ještě posoudí širší stranické vedení.

„Pro mě je to trošku překvapení, nicméně je to realita, uvidíme, jak se rozhodne celostátní výbor,“ komentoval v České televizi Bělobrádek rozhodnutí předsednictva. Sociální demokraté i hnutí ANO uvedli, že dnešní nabídka na posty ve vládě pro KDU-ČSL by měla být třetí a poslední. Odmítnutí by tak mohlo znamenat konec pokusů o sestavení trojkoalice.

„Pro KDU-ČSL se obávám, že to nebude dostatečná nabídka, protože na včerejším celostátním výboru byla velice výrazná snaha na tři plnohodnotná ministerstva,“ řekl po odpoledním jednání Bělobrádek.

ČSSD sice poděkoval, že udělala vstřícný krok, pokud jde o ministerstvo zemědělství, zároveň ale řekl, že by si lidovci místo kultury rádi vzali některý významnější ekonomický nebo silový resort.

Výměna je mimo hru

Že by taková nabídka přišla, se ale zatím jeví jako nereálné. „Já myslím, že to je mimo hru,“ řekl k možné výměně ministerstva dopravy nebo obrany za lidoveckou kulturu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který se jednání spolu s trojicí předsedů stran také účastnil. „Předpokládám, že by to měla být poslední nabídka,“ doplnil.

Také podle Sobotky by měla být dnešní nabídka finální. Předseda největší parlamentní strany zároveň požaduje, aby ČSSD měla na ministerstvu zemědělství svého náměstka, který by měl na starosti Státní pozemkový úřad, jenž má vliv na vydávání státního majetku v rámci církevních restitucí, které chtějí sociální demokraté revidovat.

Lidovci se nenechají vydírat

Bělobrádek si to dokáže představit, ale muselo by jít o reciproční opatření. „Našli bychom desítky jmenovaných šéfů úřadů, které podléhají v podstatě rozhodnutí ministra,“ uvedl s tím, že jde například o šéfa policie nebo hlavu Finančního analytického útvaru ministerstva financí. Buď prý bude ve vládě elementární důvěra, nebo reciprocita v tomto ohledu.

Lídr lidovců šel podle svých slov na dnešní schůzku s tím, že se nenechá vydírat, tlačit ke zdi a válcovat. Připomněl, ČSSD i ANO svá prioritní ministerstva získaly a že lidovci chtějí být součástí pouze takové vlády, ve které budou mít důstojnou roli.

Bělobrádek odpoledne řekl, že by preferoval, aby se v sobotu členové celostátního výboru sešli. Hlasovat by ale mohli také elektronicky. Pokud by koaliční dohoda padla, lidovci by podle svého předsedy mohli podporovat menšinovou vládu, nebo být v opozici.