Za hodnost vyšší plat. Sněmovna schválila změny v odměňování vojáků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Větší atraktivitu vojenského povolání a předvídatelnější kariérní růst, to by měla přinést novela zákona o vojácích z povolání, kterou schválila Sněmovna. Mění zejména systém odměňování příslušníků ozbrojených sil. Norma, jež dá vojákům kariérní řád a narovná platové podmínky, míří k posouzení do Senátu.

V dolní komoře ji podpořilo 138 ze 143 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Předloha propojí zastávané funkce s hodností a služebním platem, jak to funguje podle vyjádření zástupců ministerstva obrany v řadě zemí Severoatlantické aliance.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že předloha je armádou i vojáky netrpělivě očekávána. Má potlačit subjektivní vlivy při stanovování platů vojáků.

Nynější systém odměňování dává velké pole působnosti nadřízeným. Poslanci přijali zákon s doporučeními výboru pro obranu. Proti původní předloze přináší řadu úprav. Směřují mimo jiné k tomu, aby byla srozumitelná i laikům.

Předloha, kterou podávala už vláda Petra Nečase (ODS) a posléze úřednický kabinet Jiřího Rusnoka, má podle představ ministerstva obrany přispět k udržení kvalitních vojáků v ozbrojených silách a současně být dostatečně motivační pro získávání nových rekrutů.