Za rok z nuly na skoro 30 procent. Babiš už by volby vyhrál

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický Zdroj: ctk

Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše pokračuje v raketovém růstu. Podle aktuálního volebního modelu agentury STEM by totiž nyní se ziskem 28,9 procenta hlasů suverénně vyhrálo volby. Ještě před necelým rokem mělo přitom ANO podle STEM preference jen 0,9 procenta voličů.

Podle soiciologů STEM ovlivňuje aktuální volební model fakt, že ANO dokáže od voleb lákat nové příznivce, například ČSSD ale zůstává jen u svých loňských voličů. „Ani KSČM v březnových datech nepůsobí jako 'skalní' strana, oslabila se intenzita vazby jejích příznivců,“ uvedla agentura.

Druhou ČSSD by nyní volilo 20,5 procenta lidí, třetí by skončili komunisté se 13,3 procenta hlasů. Čtvrtou TOP 09 by volilo devět procent Čechů. ODS by získala 7,3 procenta hlasů, lidovci 6,4 procenta a do Sněmovny by se dostal ještě Úsvit přímé demokracie s pěti procenty hlasů.

Graf STEMGraf STEM | STEM

Pokud by se volební model přepočetl na mandáty, získalo by jich ANO 72, ČSSD by měla 48 křesel, KSČM 29, TOP 09 19, lidovci 14, ODS 12 a Úsvit šest. Současná vládní koalice by tak měla 134 křesel, nyní má 111 mandátů. ANO by ale podle aktuálního průzkumu mohlo sestavit většinovou koalici i bez lidovců, s ČSSD by mělo dohromady 120 poslanců.

Stejný počet voličů

STEM ovšem podotýká, že sestavit model volebního výsledku není jednoduché, protože lze obtížně zjistit, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní, zda jejich motivace bude podobná jako v minulých volbách nebo jestli se do výsledku promítnou emoce na poslední chvíli. Aktuálně by k volbám šlo 58 procent voličů, v předčasných volbách loni v říjnu odevzdalo svůj hlas 59,5 procenta lidí.

Graf STEMGraf STEM | STEM