Zahraničních turistů v Česku rychle ubývá

Zahraniční turisté v Praze

Zahraniční turisté v Praze Zdroj: 7 Petr Topic

Do České republiky přijelo od začátku ledna do konce srpna podle odhadů o 6,5 procenta víc turistů, zahraničních návštěvníků však postupně rychle ubývá. Ještě v prvním pololetí jich do Česka zavítalo o 14,4 procenta více, ve druhém čtvrtletí se ale nárůst snížil na necelá tři procenta. Ke konci roku už začne počet zahraničních turistů meziročně klesat, vyplývá to z odhadu analytické společnosti Mag Consulting.

Nejvíce se na tomto poklesu dynamiky příjezdů zahraničních turistů podle údajů Českého statistického úřadu podíleli ve druhém čtvrtletí zahraniční turisté ze Španělska, kterých přijelo o 17,2 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Ubylo také Francouzů (- 8,6 procenta), Poláků (- 3,3 procenta) a Němců (- 1 procenta).

„Za poklesem počtu návštěvníků z ciziny stojí hlavně restriktivní opatření přijímaná v řadě evropských zemích. Například ze Španělska nepřijela velká část studentů středních škol jako v minulých letech,“ uvedl analytik Mag Consulting Jaromír Beránek.

Domácích turistů bylo letos o dvě procenta více, doba pobytu se ale zkracuje. „Češi si letní dovolenou neodepřeli, ale strávili na ní mnohem méně času. Víc času naopak strávili na svých chatách a chalupách, což je důsledek recese,“ dodal Beránek. Češi se nejvíce ubytovávali v tříhvězdičkových hotelech.

Počet turistů v hlavním městě se letos od ledna do srpna zvýšil o sedm procent. Doba pobytu se ale stále zkracuje, průměrná doba přenocování je 2,7 dne. Na 85 procent turistů přijíždí přitom do Prahy individuálně.