Zájem o podnikání v Česku klesá, zanikají i zavedené firmy

práce

práce Zdroj: profimedia.cz

V Česku loni přibylo asi 20 tisíc nových podnikatelů, což je nejmenší nárůst za poslední čtyři roky. V porovnání s rokem 2009 se přírůstek propadl o 40 procent. Zvýšil se i počet zavedených podnikatelů, kteří ukončili činnost. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

V roce 2012 bylo podle údajů z obchodního rejstříku založeno přes 23 tisíc obchodních společností a 5800 jich zaniklo, jejich čistý přírůstek tak činil zhruba 17 200. Zatímco přírůstek obchodních společností je mezi jednotlivými lety poměrně stabilní, na soukromé podnikání si troufá čím dál méně lidí.

„Prudce stoupá počet společností zanikajících po více než 15 letech existence, tedy firem dlouhodobě zavedených na trhu. Zánik firem s dlouhou historií je důsledkem déletrvající ekonomické stagnace v posledních letech,“ uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF CCB Věra Kameníčková.

Každá druhá firma, která v roce 2012 zanikla, je starší 15 let. Za poslední tři roky se zvýšil nejen podíl zanikajících starších firem, ale stoupá také podíl zanikajících nejmladších firem působících na trhu méně než pět let.

Podnikatelé se nehrnou do stavebnictví, dopravy ani stravování

Téměř polovina obchodních společností, které vznikly v roce 2012, má sídlo v Praze. V metropoli bylo v roce 2012 založeno i nejvíce fyzických osob podnikatelů (15 procent), ale také jich zde nejvíce zaniklo.

Nejnižší čistý přírůstek za poslední čtyři roky zaznamenaly zpracovatelský průmysl, stavebnictví, doprava a činnosti spojené s nemovitostmi. Nedařilo se ani hotelnictví či stravování.

„Čistý přírůstek ve zpracovatelském průmyslu v roce 2012 činil 38 procent hodnoty z roku 2011, a v případě ubytování včetně stravování to bylo pouze 25,“ upozornila Kameníčková.