Žalobce chce na Dalíka viněného v kauze Pandur uvalit vazbu

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: E15

Státní zástupce navrhuje poslat lobbistu Marka Dalíka do vazby. Prý hrozí obava, že by mohl uprchnout a ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Uvedla to pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Blízkého spolupracovníka bývalého premiéra Mirka Topolánka policie stíhá z pokusu o podvod v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu transportérů Pandur pro českou armádu. Hrozí mu až desetileté vězení.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungová potvrdila, že soud návrh žalobce Jana Kořána již obdržel. „Vazební zasedání se bude konat ve středu ve 12:30,“ řekla. Dalíka protikorupční policie zadržela v neděli večer při cestě z baru, obvinila ho o den později. Detektivové jej stíhají proto, že prý za peníze slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Údajně tedy chtěl někoho uvést v omyl. Zřejmě proto jej policisté obvinili z pokusu o podvod, a ne z úplatkářství, u kterého by museli prokázat například to, pro koho by případný úplatek měl být.