Dalík versus Pandury – 1:2. Další svědek promluvil

Pandur

Pandur Zdroj: Richard Rames

Svědectví bývalého diplomata USA může lobbistovi Marku Dalíkovi zlomit vaz.

Seznamte se: Victor Jackovich – bývalý diplomat USA v Bosně a Hercegovině a pozdější poradce společností General Dynamics a Steyr. Hlavně ale klíčový svědek setkání z listopadu roku 2007 v Praze, na kterém si měl někdejší neoficiální poradce premiéra Mirka Topolánka říct o téměř půlmiliardový úplatek za pomoc při zprostředkování nákupu americko–rakouských obrněných transportérů Pandur. Kvůli okolnostem kontroverzního nákupu byl dnes Dalík zatčen a obviněn z přípravy podvodu.

Česká média po celý den spekulovala, proč. Donedávna totiž o údajné korupci mluvil jen bývalý manažer firmy Steyr Stephan Szücs a Marek Dalík, coby jediný oponent, jeho tvrzení odmítl. Jenže na klíčové schůzce neseděli sami – přítomen byl totiž i Jackovich. Ten přitom dosud mlčel a česká policie tak byla na vážkách – obvinění z korupce bylo postaveno jen na tvrzení tvrzení dvou proti sobě stojících aktérů.

Jackovich tak mohl jako další přímý aktér schůzky překlopit misky vah na jednu stranu, a to se podle všeho také stalo. Identitu svědka, který byl podle slov pražské Vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové vyslechnut v zahraničí, zatím čeští vyšetřovatelé tají. Jak Bradáčová, tak šéf protikorupční policie Tomáš Martinec na otázky týdeníku Euro a deníku E15, odpověděli velmi stroze: „Nezlobte se, k tomu se nebudeme vyjadřovat“.

I tato strohá reakce ale o lecčems svědčí. Další účastníci schůzky - tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták a manažer General Dynamics John Ulrich - totiž podle Szücsovy výpovědi v okamžiku, kdy měla nabídka padnout, na místě nebyli. „Ulrich mně později informoval, že rozhovor, který s Bartákem vedl, se zakázky vůbec netýkal,“ podotkl Szücs ve svém výslechu prováděném rakouskou policií.

Setkání měl být podle informací Szücse přítomen i slovenský lobbista Miroslav Výboh. Ten byl ale v podobné roli jako Dalík a lze stěží předpokládat, že by to byl zrovna on, kdo by přispěl svědectvím k aktuálnímu stíhání Marka Dalíka.

O zmiňované schůzce kolují už několik let nepotvrzené informace, mimo jiné, že existuje audiozáznam. Nikdo ale podobný důkaz dosud z rukávu nevytáhl. Rakouské i české úřady dosud disponovaly jen výpovědí bývalého exmanažera Steyru Szücse, která v květnu 2011. „Komu mělo být zaplaceno třikrát šet milionů eur, nebylo jasné. Ptali jsme se pana Dalíka, jestli má nějaké oficiální stanovisko, to ale Dalík popřel,“ uvedl ve své výpovědi podle informací týdeníku Euro a deníku E15 první svědek údajné korupce Szücs.

Podvod, nikoli korupce

Dalík nebyl obviněn z korupce, nýbrž z přípravy podvodu. Nepodařilo se totiž prokázat, zda o peníze žádal jménem tehdejšího premiéra či jiného politika. „Chtěl zaplatit za něco, co nebyl schopen ovlivnit. To znamená, že se dopustil podvodu,“ uvedl zdroj obeznámený s vyšetřováním. Proč byl Dalík obviněn až teď, ale nevysvětlil. O tom, že za snahou české strany vypovědět smlouvu mohou být úplatky, naznačovali mimo záznam českým novinářům ve vídeňské centrále zbrojovky i někteří její američtí manažeři.

Obvinění z přípravy podvodu je fakticky pokusem o novou o formulaci úplatkářství, který razí detektivové protikorupční policie, pokud nemají přímé důkazy vůči potenciálním korupčníkům a nedokáží je chytit takříkajíc „přímo při činu“. Podobně formulovanému obvinění čelí i šéf společnosti MPI a známý Martina Bartáka Michal Smrž v případu nákupu armádních Tater.

K dnešnímu nočnímu zatčení Dalíka policie přistoupila proto, že se lobbista v poslední době pohybuje drtivou většinu času mimo republiku. Není proto vyloučeno, že mu hrozí takzvaná útěková vazba, podobně jako Davidu Rathovi. Další podrobnosti k případu přineseme v nejbližší době.