Zaorálek: Kalousek svou agresivitou incidenty provokuje

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) provokuje incidenty svou agresivitou a destruktivní politikou, řekl novinářům místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Kalousek podle něj eskaluje napětí ve společnosti, pokud svou roli psychicky nezvládá, měl by z politiky odejít, míní.

Zaorálek ostrými slovy reagoval mimo jiné na čtvrteční incident před ministerstvem financí. Kalousek přišel k davu, který protestoval proti vládním reformám. Demonstranti ale Kalouska nenechali příliš promluvit, jeden z nich ho dokonce poplival. Na ministrovu adresu padaly sprosté nadávky. Kalousek pak prohlásil, že před jeho úřad přišli jen zbabělci, kteří se bojí argumentů.

„My máme ministra financí, který se vyznačuje mimořádnou agresivitou, on sám fackuje na ulicích a působí na mě dojmem, že si o ty facky rád koleduje. On se chová ne jako člověk, který přichází k lidem, aby jim něco vysvětlil, aby svou politiku hájil, on tam opravdu přichází jako někdo, kdo provokuje a chce vyvolat incident,“ komentoval dnes událost Zaorálek.

Agresivita podle Zaorálka patří ke Kalouskovu politickému stylu. Opozici ve sněmovně i nespokojenou veřejnost se prý snaží „převálcovat a překřičet“. Politici by naopak měli ve složité hospodářské situaci usilovat o udržení sociálního smíru, míní Zaorálek. „On (Kalousek) je břemenem a destrukcí. Pokud to psychicky nezvládá, pokud má opravdu takový psychický stav, že se nedokáže s tím srovnat, není schopen věci řešit, tak by to měl přiznat a odejít,“ vzkázal ministrovi financí.

Kalousek absolvoval ostrou slovní přestřelku s lídry ČSSD ve sněmovně i ve středu. Ve sporu o zodpovědnost za potíže s čerpáním evropských dotací prohlásil, že zástupci ČSSD v krajích „kradou, ani poledne nedrží“. Zaorálek jeho slova označil za naprosto neuvěřitelnou nestoudnost.