Zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Adam Komers rezignoval

Adam Komers, Česká televize

Adam Komers, Česká televize Zdroj: ctk

Zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize (ČT) Adam Komers dnes rezignoval. Nesouhlasí s prací vedení. Komers byl mezi 23 redaktory ČT, kteří minulý týden podepsali dopis, v němž upozorňují Radu ČT na údajné ovlivňování zpravodajství šéfredaktorem Petrem Mrzenou.

Komers svou rezignaci oznámil v dopise adresovaném mimo jiné šéfredaktorovi. V něm se pozastavuje nad tím, že v dnešních denících vyšly dva články, které ovlivňování zpravodajství v České televizi odmítají a které podle něj do novin doručila PR agentura Bison a Rose.

Údajné propojení zpravodajství televize veřejné služby s PR agenturami považuje prý za nebezpečné a nepřípustné stejně jako manipulace s informacemi a přikrašlování skutečností ve prospěch kohokoliv. „Na protest proti těmto nepřijatelným praktikám, se kterými tento manažerský systém evidentně pracuje, jsem se rozhodl s okamžitou platností rezignovat na funkci zástupce šéfredaktora Redakce zpravodajství ČT,“ píše Komers v dopise, jehož celé znění zveřejnil server Lidovky.cz.

Ředitel ovlivňování zpravodajství odmítl

Ovlivňování zpravodajství, na které někteří redaktoři ČT upozornili, se mělo dít ve prospěch prezidenta Miloše Zemana nebo strany SPOZ. Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal ve středu před radou všech 12 uvedených příkladů ovlivňování podoby zpráv odmítl a postupně zdůvodnil zvolené postupy v těchto případech.

Rada České televize podle očekávání požádala generálního ředitele Petra Dvořáka o prošetření stížnosti. Dvořák chce vytvořit nezávislou skupinu složenou ze zástupců médií, akademické sféry a mediálních odborníků, která by stížnost posoudila. Zároveň zadal vnitřní audit a zapojit chce i etický panel.

O České televizi čtěte více:

Šámal zpravodajství neovlivňoval, hájí svého šéfa část redaktorů ČT

Zaměstnanci ČT24 si stěžují na ovlivňování zpravodajství

Nová média ČT povede místo Kvapilové Kohout