Zdravotnictví jako sektor stále roste, s tím i potenciál korupce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Zdravotnictví a na něj navázané obory už těď patří mezi největší obchodní sektory světového hospodářství. Podle studie PriceWaterhouseCoopers se ale výdaje na zdravotnictví v zemích OECD do roku 2020 ještě ztrojnásobí - na 10 trilionů dolarů. Zároveň je ale zdravotnictví také celosvětově třetí nejvíce korupčními praktikami zasažené odvětví, upozornil na konferenci Leading Minds Forum pořádané deníkem E15 Jiří Pavlíček z Transparency International.

Po ropném a zbrojním průmyslu je zdravotnictví celosvětově nejexponovanějším sektorem vůči korupci. Podle studie Transparency International má zdravotnictví na svědomí roční ztráty veřejných peněz v miliardách dolarů. Jde o pletichy při výběrových řízeních, nákupech vybavení nemocnic, stavebních pracích až po problematické schvalování léků nebo interakci farmaceutických firem s lékaři.

Prezident České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků Miroslav Palát upozornil, že zdravotnictví už nelze chápat v rámci ekonomiky samostatně, postupem času totiž na sebe nabalilo spousty dalších odvětví. Projevuje se to mimo jiné rozdílnou situací v rozvinutých a rozvojových zemí.

„Na Kubě a ve Spojených státech je střední doba dožití plus mínus 75 let. Zatímco na Kubě se vydává zhruba 300 dolarů na hlavu ročně, v USA je to 6 tisíc. Ptáme se, když to nemá adekvátní zdravotnický dopad, kde je těch dvacetkrát tolik vynaložených peněz na hlavu? Odpověď je jednoduchá. Na poskytování zdravotní péče se v průběhu doby a vývoje nabalil celý komplexní ekonomický systém, který představuje významný sektor hospodářství v tom kterém státě,“ vysvětluje Palát.

Konference Leading Minds ForumKonference Leading Minds Forum | E15 Anna Vackova

Rostoucí sektor, spojený s veřejnými penězi, ve kterém jdou proti sobě zájmy jednotlivých aktérů – to je ideální prostor pro korupci na různých úrovních. Transparency International jako jednu z priorit v rámci zdravotnictví vidí právě vyřešení otázky standardu a nadstandardu. Nutné je podle organizace také přesněji nastavit vztahy mezi zdravotními pojišťovnami a pacienty, pojišťovnami a nemocnicemi, zprůhlednit cenotvorbu léků a zvýšit kontrolu nákupů zdravotnických zařízení.