Zdravotnictví přijde o desítky miliard. Letos to zvládneme, ujišťuje VZP

VZP letos podle ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka očekává propad příjmů o 31 miliard korun.

VZP letos podle ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka očekává propad příjmů o 31 miliard korun. Zdroj: Blesk - Jakub Kopřiva, profimedia

VZP letos podle ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka očekává propad příjmů o 31 miliard korun.
bývalý ministr zdravotnictví, Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Fakultní nemocnice v Praze-Motole odhaduje propad příjmů až o miliardu korun.
Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se stejně jako jinde potýkají s nákupem ochranných pomůcek, které podle ředitele Davida Felta stojí dvacetkrát více než bylo obvyklé.
6
Fotogalerie

Všeobecná zdravotní pojišťovna očekává letošní propad příjmů o 31 miliard korun, ministerstvo zdravotnictví pokles výběru pojistného odhaduje až na 40 miliard. Vzhledem k rekordním přebytkům by letos měla být péče hrazena bez výrazného omezení, říká VZP. Příští rok však zřejmě bude muset zdravotnictví pomoci stát.

„Pokud nedojde k významné změně situace v Česku, je VZP je připravena rok 2020 zvládnout. Příští rok, to je otázka,“ řekl šéf největší zdravotní pojišťovny v zemi Zdeněk Kabátek.

Míní, že je třeba se rozhodnout, v jakém rozsahu budou zachovány zdravotní služby a kde se vezmou finanční zdroje. „Musíme si vybrat – buď restriktivní rozpočet, nebo posílení příjmů,“ dodal.

VZP letos původně počítala s příjmy zejména z pojistného ve výši 210 miliard korun. Celý systém veřejného zdravotního pojištění měl mít letos k dispozici 350 miliard.

Pojišťovny měly ještě koncem ledna na účtech přebytky přes 60 miliard, téměř 40 miliard z toho připadalo na péči. Rezervy však podle odhadů začnou v příštích měsících mizet. 

Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že epidemie koronaviru přinese nemocnicím i dalším zařízením vyšší náklady na péči, problémy jim způsobí i nastupující ekonomická recese.

Šéf rezortu Adam Vojtěch (ANO) slíbil více peněz. „Pojišťovny se zavázaly, že pokud to bude třeba, navýší takzvané zálohy, protože ony platí zálohovými platbami poskytovatelům akutní lůžkové péče, tedy zejména nemocnicím,“ uvedl. 

Například největší česká nemocnice v pražském Motole ročně hospodaří s 11 miliardami. Stejně jako další zařízení musela kvůli koronaviru zrušit plánované výkony, ze kterých jí plynou příjmy. Hlavně proto že ministerstvo nařídilo pozastavit operace a vyšetření, které nejsou nezbytně nutné.

Motolská nemocnice zatím počítá s tím, že pokud bude krize trvat čtvrt roku, přijde o miliardu korun. „Je to zralé na změnu úhradové vyhlášky, protože jinak my ani další zařízení nemají šanci přežít,“ míní ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

„Omezujeme plánovanou péči, která tvoří obrovskou část našich příjmů, a nakupujeme ochranné pomůcky, které teď stojí dvacetinásobek normální hodnoty,“ potvrdil problémy šéf Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Felt. 

Všeobecná zdravotní pojišťovna očekává, že platby za péči poklesnou o sedm miliard korun.

Dále vyčíslila, že z výběru pojistného od zaměstnavatelů za zaměstnance přijde o 24 miliard za předpokladu, že ekonomika klesne o 5,5 procenta. O 8,5 miliardy korun se pak sníží příjmy za pojištění odpuštěné na půl roku OSVČ.