Češi za hranicemi. Bez českých lékařů by byla situace v Bavorsku brutální, říká okresní hejtmanka

Hraniční kontrola.

Hraniční kontrola. Zdroj: Reuters

Hlídkující policisté na hranicích s Německem a Rakouskem (14. 3. 2020).
Hlídkující policisté na hranicích s Německem a Rakouskem (14. 3. 2020).
Hlídkující policisté na hranicích s Německem a Rakouskem (14. 3. 2020).
Hlídkující policisté na hranicích s Německem a Rakouskem (14. 3. 2020).
Pendleři si musí vybrat, jestli v cizině dočasně zůstanou.
6
Fotogalerie

Přísnější pravidla pro Čechy dojíždějící denně za prací do Německa a Rakouska se nebudou vztahovat na pracovníky ve zdravotnictví, sociálních službách nebo v záchranných složkách. Česká vláda tak vyšla vstříc žádostem Saska, Bavorska a Rakouska. Tyto obory jsou klíčové pro zvládání pandemie koronaviru. Tamní zdravotnictví by se bez českých pracovníků neobešlo, shodují se představitelé německých regionů přiléhajících k české hranici.

Češi jezdící za prací do Rakouska nebo Německa tam od nynějška budou muset podle rozhodnutí vlády zůstat nejméně 21 dní, po návratu do Česka je pak bude čekat dvoutýdenní karanténa. Výjimkou jsou pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách nebo v záchranných složkách. Těm bude při přechodu hranic stačit potvrzení o zaměstnání.

Sasko, kde pracuje ve zdravotnictví a souvisejících službách více než tisíc Čechů, je přitom na práci pendlerů závislé. „Pro mnoho nemocnic, ordinací a domovů s pečovatelskou službou by bylo zpřísnění hraničních předpisů těžkou ranou. Chceme zdravotníky podporovat a zajistit další stabilitu v péči,“ uvedl pro server Sachsen.de tamní ministr práce Martin Dulig.

Těm zdravotnickým pracovníkům, kteří se rozhodnou v době pandemie zůstat, saská vláda od čtvrtka nabídla příspěvek na živobytí. Jedná se o 40 eur na osobu a den a dalších 20 eur denně pro rodinné příslušníky. Totéž platí i pro zaměstnance v nemocničních kuchyních a prádelnách. Celkově podle Spolkové agentury práce počet českých pendlerů, kteří dojíždějí do Saska za různorodou prací, loni převyšoval devět tisíc.

Obdobná situace je i v Bavorsku, druhé z německých spolkových zemí, které sousedí s Českem. „Ztráta lékařů a sester z Česka by pro naše zdravotnictví byla doslova brutální,“ uvedla pro Süddeutsche Zeitung Rita Röhrlová, hejtmanka bavorského okresu Regen. Před rozhodnutím české vlády o výjimce pro zdravotníky odhadovala, že do práce nedorazí pětina z nich.

Na krizovou situaci se připravovala i další zdravotnická zařízení v pohraničí. Například na klinice města Weiden v Horním Falcku je zaměstnáno deset Čechů, z nichž většina denně dojíždí, uvedl mluvčí zdravotnického zařízení Michael Reindl. Jedná se zejména o lékaře, ale také o ošetřovatelský personál a pracovnice v prádelně.

Pokud se čeští zaměstnanci v nemocnicích, zdravotnických, sociálních a navazujících službách rozhodnou po dobu pandemie zůstat v Bavorsku, místní vláda jim denně nabízí příspěvek 60 eur, rodinní příslušníci dostanou 30 eur.

Podle odhadů úřadu pracuje v Rakousku přes 12 tisíc českých pendlerů, v Německu jich je kolem 37 tisíc. Kromě zdravotnictví pracují nejčastěji v pohostinství, napsala agentura APA.