Zdražující bydlení a jídlo ženou ukazatel inflace ke třem procentům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Český statistický úřad
2
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v červenci zrychlily meziroční růst na 2,9 procenta z červnových 2,7 procenta. Ceny tlačily vzhůru rostoucí náklady na bydlení, jako je nájemné či elektřina, ale také dražší potraviny. Informoval o tom Český statistický úřad. Analytici očekávali zrychlení inflace na 2,8 procenta.

 
 

Červencová meziroční inflace byla o 0,2 procentního bodu vyšší, než odhadovala v aktuální prognóze ČNB. 

„V současné inflaci ještě doznívá nedávný rychlý růst ekonomiky a tlak na růst mezd, který se kvůli nízkým maržím přenáší do cen zboží a služeb. Nicméně, nebe nad globální ekonomikou se postupně zatahuje, inflačních tlaků bude ubývat,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Proti červnu spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta. Podepsaly se na tom zejména dovolené, které zdražily o 24,8 procenta.

Největší vliv na meziroční zvyšování cen mělo bydlení. Nájemné z bytu bylo o čtyři procenta vyšší než před rokem, elektřina podražila o 10,4 procenta, plyn o 3,6 procenta a vodné a stočné o 2,6 procenta.

Vypočtěte si výši čisté mzdy >>>

Druhý největší vliv na inflaci měly potraviny. Výrazný růst cen byl patrný u zeleniny, která v červenci zdražila meziročně o 34,1 procenta, v červnu byl růst pomalejší a činil 22,7 procenta. Kupříkladu brambory byly v červenci o dvě třetiny dražší než před rokem. V červenci ale zrychlil růst cen také u masa na 4,5 procenta z červnových 3,9 procenta, dále u uzenin, sýrů a tvarohů. Ceny stravování a ubytování byly vyšší o 4,5 procenta, zvýšily se také ceny pojištění o 4,2 procenta.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že silný tlak na růst cen potravin, který nepolevuje hlavně kvůli nepříznivému počasí. „Naproti tomu pomalu, ale jistě vyprchává efekt silného mzdového nárůstu,“ uvedl.

V srpnu by inflace měla podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského zpomalit kvůli vývoji cen potravin. „Zejména u brambor existuje velká šance na jejich podstatnější zlevnění. V dalších měsících však inflace může opět atakovat tříprocentní hranici,“ uvedl.

Levnější byly proti loňskému červenci pohonné hmoty, jejichž ceny klesly o 1,4 procenta. Za nižší ceny mohli spotřebitelé pořídit i oblečení, jehož ceny klesly o tři procenta.

V meziměsíčním srovnání cen zdražilo kromě dovolených také nájemné (o 0,5 procenta), pečivo (o 0,6 procenta) a vepřové maso (o 1,5 procenta). Zelenina byla proti červnu levnější o 3,9 procenta a brambory po devíti měsících trvalého meziměsíčního růstu zlevnily o 15,6 procenta na 22,60 koruny za kilogram. Proti červnu se snížily ceny také ovoce, drůbežího masa, oblečení a obuvi.

Celkově ale podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky bude inflace v následujících čtvrtletích postupně zpomalovat směrem k dvouprocentnímu cíli centrální banky. „Její sestup k nižším hodnotám bude ovlivněn nízkou inflací v zahraničí, zpomalujícím růstem HDP i mezd spolu s působením přísnější měnové politiky,“ uvedl.