Analytici: Meziroční inflace v červenci zrychlila na 2,8 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Meziroční inflace v červenci stoupla na 2,8 procenta z červnových 2,7 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Za zrychlením růstu cen stojí podle nich sezonní zdražení dovolených či vyšší náklady na bydlení. Opačným směrem působily ceny pohonných hmot. Český statistický úřad zveřejní údaje o červencové inflaci v pondělí 12. srpna.

"Červencový meziroční růst spotřebitelských cen o desetinu zrychlí a dosáhne 2,8 procenta," řekl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. V červenci podle něj dochází pravidelně k sezonnímu zvýšením cen dovolených. Navíc zrychlí růst cen potravin, což bude způsobeno zejména nízkou srovnávací základnou v loňském roce. Na druhé straně budou rychleji klesat ceny pohonných hmot vlivem nižších cen ropy, dodal.

Inflace v Česku zůstává silná, souhlasil analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Cenová hladina v červenci podle jeho odhadu meziměsíčně vzrostla o 0,3 procenta. Projevuje se silný kalendářní efekt v cenách dovolených. Nicméně část tohoto sezonního nárůstu se odehrála již v červnu, a tak by červencová dynamika měla být o něco pomalejší než obvykle. Na druhou stranu bude působit sezonnost v cenách potravin, které v červenci obvykle klesají, podotkl.

Rovněž analytik ČSOB Petr Dufek předpokládá, že se inflace i nadále nachází v horní polovině tolerančního intervalu ČNB. V červenci nejspíše dosáhla 2,8 procenta a nadále podle něj platí, že za tímto číslem stojí především rostoucí náklady na bydlení. Ty zahrnují nejenom nájemné, ale i ceny elektrické energie, plynu, vody, tepla a společně tvoří více než polovinu letošní inflace. Do inflace v letošním roce však stále více promlouvají i ceny potravin, reagující na nedostatek některých zemědělských komodit, poznamenal.