Zeman: Dienstbier absencí ve volbách poškodil ČSSD. Ubohost, reaguje ministr

Prezident Miloš Zeman ve Štrasburku

Prezident Miloš Zeman ve Štrasburku Zdroj: ctk

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier poškodil ČSSD tím, že nekandidoval ve volbách do Evropského parlamentu, míní prezident Miloš Zeman. Podle něj proto strana nezískala větší počet mandátů.

„Vedení ČSSD byl doporučen, tuto šanci ale odmítl. Podle názoru pana prezidenta tímto krokem utekl z boje,“ tlumočil Zemanovo mínění jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Dienstbier prezidentovo vyjádření označil za podpásovku a ubohost. Ministra se zastal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zeman je přesvědčen, že nyní opoziční TOP 09 uspěla v evropských volbách proto, že odborného lídra kandidátky Luďka Niedermayera doplnila na listině „líbivá tvář v podobě Jiřího Pospíšila.“ „Kdyby takový tandem, podle názoru pana prezidenta, měla i ČSSD, tedy že by Jana Kellera doplnil kandidát, který dbá spíše na vzhled, získala by více mandátů,“ řekl Ovčáček.

Dienstbier: prezident mě chce poškodit

„Je to hloupá podpásovka od pana prezidenta, či jeho mluvčího. Ono by to pro mě bylo strašně pohodlné odsud odejít a nesnažit se měnit poměry tady v České republice. Já jsem právě z boje utíkat nechtěl, a proto jsem zvolil tuto cestu,“ reagoval Dienstbier. Ministr se domnívá, že se jej prezident snaží poškodit. Podle Dienstbiera by se ale bývalý šéf ČSSD Zeman, který stranu v roce 2007 opustil, neměl do vnitřních záležitostí sociální demokracie plést. „Je to ubohost,“ dodal na adresu hlavy státu Dienstbier.

„Eurovolby jsou uzavřená záležitost, podobné spekulace nemají žádný smysl,“ napsal v reakci Sobotka, podle něhož se nyní ČSSD plně soustředí na podzimní senátní a komunální volby, které chce vyhrát. „Ve volbách za nás kandiduje mimo jiné právě Jiří Dienstbier v senátním obvodě Kladno. O nějakém utíkání z boje tedy nemůže být řeč. Naopak, Dienstbier do boje v barvách ČSSD jde,“ podotkl.

Vztahy pošramotila prezidentská volba

Vztahy Zemana a Dienstbiera jsou dlouhodobě napjaté. Současný ministr byl protikandidátem hlavy státu v loňské prezidentské volbě. Před druhým kolem hlasování Zemana odmítl podpořit proti Karlu Schwarzenbergovi, mimo jiné s odůvodněním, že se Zeman snažil rozbíjet sociální demokracii a bude v tom pokračovat. Rovněž prohlásil, že Zeman je „napojen na pražské mafiánské prostředí“.

Loni v létě Dienstbier kritizoval rozhodnutí vedení ČSSD hlasovat pro vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka, kterého prezident jmenoval do premiérské funkce koncem června 2013 navzdory nesouhlasu parlamentních stran.

Během vnitrostranické krize, která vypukla loni v říjnu poté, co se část vedení ČSSD tajně sešla s prezidentem republiky Milošem Zemanem, se Dienstbier postavil na stranu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, kterého předsednictvo strany vyzvalo k odstoupení z funkce.

Plky z Lán