Zeman jednal s šéfy diplomacie a obrany o přípravě na summit NATO

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman v sobotu na zámku v Lánech jednal s ministry zahraničí a obrany Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a Martinem Stropnickým (ANO) o přípravě na zářijový summit NATO, kterého se všichni tři zúčastní. Vedle toho mluvili i o současnému stavu armády a dosavadní práci ministerstva obrany, řekl Stropnický.

„Jednání bylo z mého pohledu cenné, šlo do hloubky projednávaných otázek,“ uvedl ministr obrany. Ocenil také to, že mohl prezidenta seznámit se stavem armády, se svou dosavadní prací na ministerstvu a s přípravou zákonů.

V souvislosti s projednáním summitu Zaorálek i Stropnický uvedli, že účastníci dnešní schůzky v Lánech se na jeho přípravě shodli. Podle Stropnického hlavním smyslem bylo to, aby český hlas na vrcholná schůzka aliance zněl jednotně.

Téma summitu: Budoucnost NATO

Podle Stropnického mezi hlavními tématy summitu má být budoucnost Severoatlantické aliance a její financování, situace na Ukrajině a v Iráku. Zaorálek ČTK řekl, schůzka by také měla ukázat akceschopnost, jednotnost a připravenost aliance a to, že je stabilizujícím prvkem ve světě. Zástupci Česka podle něj chtějí partnery v alianci současně ujistit, že česká armáda je jejich spolehlivým členem. Rovněž prý chtějí vyjádřit podporu nezávislosti Ukrajiny.

Oba ministři uvedli, že Zeman bude chtít ve Walesu, kde se summit 4. a 5. září koná, vystoupit s otázkou boje proti mezinárodnímu terorismu. Ovčáček už dříve řekl, že se prezident domnívá, že summit by ji neměl opomenout, mezinárodní terorismus se podle něj stal o to aktuálnějším, oč důležitější jsou operace islámských fundamentalistů v Iráku. Vrcholná schůzka Severoatlantické aliance by měla určit i budoucí směřování vojenského spojenectví po skončení rozsáhlé mise v Afghánistánu.