Zeman jmenuje Ťoka ministrem na začátku prosince

Kandidát hnutí ANO na ministra dopravy Dan Ťok vystoupil 12. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně v Praze.

Kandidát hnutí ANO na ministra dopravy Dan Ťok vystoupil 12. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně v Praze. Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman jmenuje Dana Ťoka ministrem dopravy ve čtvrtek 4. prosince v 11 hodin. Ťok to řekl novinářům po dnešním setkání s prezidentem na Pražském hradě. Při více než hodinové schůzce se prý bavili o koncepci v dopravě, o střetu zájmů se nemluvilo.

Podle Ťoka se Zeman ptal například na železniční a vodní dopravu, zajímali ho také manažerské schopnosti Ťoka. Budoucí minist dopravy také novinářům řekl, že chce znát jméno nového šéfa Ředitelství silnic a dálnic co nejdříve, nejpozději do konce roku.

Od Sobotky má Ťok zelenou

Ťok už se minulý týden sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který s kandidaturou bývalého šéfa stavební společnosti Skanska souhlasil. Ťok rozptýlil obavy premiéra z možného střetu zájmů. Shodli se rovněž na hlavních úkolech, které před novým ministrem stojí.

Ťok bude muset podle dřívějších vyjádření prezidenta řešit mimo jiné urychlení dopravní výstavby. Zemanovi nevadí, že Ťok nepřichází z politiky. Prezident řekl, že nemá námitky proti úspěšným podnikatelům a manažerům.

Pavel Páral: Dobrá volba s velkým otazníkem

Glosa: Ťok a zájem akcionáře