Zeman omilostnil dvě ženy. Z nich výjimečně i jednu zdravou

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Prezident Miloš Zeman
Miloš Zeman v Moravskoslezském kraji: Zavítal i do nošovického pivovaru (listopad 2016)
Předávání státních vyznamenání: Miloš Zeman (28.10.2016)
4
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman dal milost dvěma vězeňkyním. Jedné z nich na žádost papeže Františka ke konci Svatého roku milosrdenství, jde o mladou ženu starající se ve vězení o dítě, které by po dosažení tří let muselo od matky.

Trest dostala za zpronevěru a nesplňuje podmínku, kterou prezident stanovil pro omilostnění, protože není dlouhodobě nemocná. O výjimečné milosti dnes informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Papež František se na prezidenta republiky s žádostí prokázat tento akt v nedávné době obrátil osobním dopisem. Bylo zcela na rozhodnutí prezidenta republiky, jakou formu aktu milosrdenství a laskavosti zvolí,“ uvedl Ovčáček. Milost žena dostala k 20. listopadu, kdy byl Svatý rok ukončen.

Druhá žena trpí dlouhodobou psychickou nemocí a kvůli tomu jí byl už několikrát trest přerušen. Stejně jako v případě první ženy je ve vězení poprvé. Soud ji potrestal za podvod, zpronevěru a trestnou činnost spojenou s konkurzem.

Téměř polovinu trestu už odsouzená vykonala, je vyššího věku a vzhledem ke kladnému hodnocení byla přeřazena do vězení s mírnějším režimem, doplnil Ovčáček. Obě milosti prezidentovi předložil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Zeman dosud za své prezidentské působení udělil tři milosti, poslední na konci září. Všichni omilostnění byli ve vážném zdravotním stavu. Ministerstvo spravedlnosti ročně obdrží zhruba 600 žádostí odsouzených nebo jejich blízkých o milost. Drtivou většinu musí po přezkoumání zamítnout, protože nesplňují přísná kritéria, která Zeman nastavil.

Z českých prezidentů institut milosti nejvíce využíval Václav Havel, který omilostnil 1247 pachatelů a předtím jako federální prezident dalších 601. Zemanův předchůdce Václav Klaus udělil milost ve 412 případech. Poslední komunistický prezident Gustáv Husák rozdal jen v roce 1988 celkem 2028 milostí.