Zeman opět nepozval na předávání vyznamenání dva rektory

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman zatím opět nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října dva rektory, s nimiž měl v minulosti spor. Jde o Mikuláše Beka z brněnské Masarykovy univerzity a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Bek loni pozvánku neobdržel, neboť Zemana nenechal vystoupit před studenty z obavy před volební agitací, prezident to označil za urážku hlavy státu. Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, když se na protest proti jeho nejmenování profesorem odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu.

Už loni tak předávání vyznamenání na Pražském hradě provázely kontroverze - řada rektorů veřejných vysokých škol tam nedorazila, a to právě ze solidarity k dvěma kolegům, které prezident nepozval.

Lidové noviny, které o nepozvání rektorů dnes napsaly, připomínají, že do slavnostního dne zbývá jen týden, Hrad podle nich Beka ani Grubhoffera dosud nekontaktoval. „Ne, pozvánka mi nepřišla,“ řekl listu rektor Bek. „Pokud něco nepřišlo pondělní poštou a koukám, že nepřišlo -, tak jsem nic nedostal,“ cituje deník Grubhoffera.

Zastoupení klíčových hráčů veřejného života

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček prý momentálně nemá k dispozici seznam těch, kteří byli pozváni. „Pro nás je nejdůležitější, aby to bylo co nejreprezentativnější,“ uvedl. Podle něj jde o zastoupení klíčových hráčů veřejného života. „A mezi ty patří nejvyšší ústavní činitelé, zástupci diplomatického sboru i vysokých škol. A nechtěl bych teď hodnotit jednotlivá pozvání,“ dodal mluvčí.

Další rektoři dostali podle LN pozvánky s předstihem. Pozvání potvrdili například i rektor ČVUT, Vysoké školy báňské či Západočeské univerzity, píše deník.

Glosa: Zbytečný Hrad