Zeman poděkoval policii za zásah na Albertově

Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana

Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman na Hradě poděkoval policejnímu šéfovi Tomáši Tuhému za ochranu, kterou policie zajistila 17. listopadu na Albertově „při akci na podporu prezidenta“. Prezident něj v této souvislosti poděkoval také řediteli Útvaru pro ochranu prezidenta Vladimíru Machovi.

Zeman na Albertově vystoupil na demonstraci zorganizované Blokem proti islámu, která odmítá přijímání uprchlíků, chce zakázat islám a jejíž představitelé jsou obviňováni z šíření nenávisti. Policie nepustila na Albertov studenty, kteří si u pamětní desky chtěli v den výročí připomenout počátek pádu komunistického režimu v někdejším Československu.

Postup policie a ochranky vyvolal kritiku mnoha politiků a akademické obce. Stejně tak Zemanova účast na akci pořádané extremistickou organizací vyvolala slovní přestřelky mezi hlavou státu a dalšími ústavními činiteli.

„Prezident republiky poděkoval policejnímu prezidentovi a jeho prostřednictvím celé Policii ČR za práci, kterou vykonávají při ochraně bezpečnosti našich občanů. Při té příležitosti ocenil i ochranu, kterou Policie ČR zajistila při akci na podporu prezidenta republiky na Albertově ve státní svátek 17. listopadu,“ uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Policie zásah prošetřuje

Snahu studentů položit květiny k pamětní desce v den výročí jejich pochodu, který odstartoval změnu režimu, mluvčí již dříve označil za připravenou provokaci. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že policisté chtěli asi zabránit smíchání různých typů demonstrantů. Podle předsedy vlády ale mohli udělat výjimku a studenty pustit, protože nepředstavovali bezpečnostní riziko.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve Sněmovně při interpelacích uvedl, že postup policie při akcích 17. listopadu je předmětem interního šetření policejního prezidia. Reagoval tak na prohlášení poslance TOP 09 Michala Kučery, který vytkl policii nečinnost při doprovázení průvodu Zemanových příznivců z Albertova k sídlu vlády. Podle poslance provolávali hesla jako „Nic než národ“ a „Čistá rasa“, bohužel bez jakékoliv reakce přítomných policistů.

Chovanec uvedl, že poslancovy informace předá policejnímu prezidiu. Podle ministra výroky pravděpodobně jsou porušením zákona, je však třeba je mít zaznamenány. „Ze všech těchto akcí se pořizují videozáznamy, které jsou velmi pečlivě zkoumány, a to včetně výroků aktérů, kteří v rámci těchto shromáždění vyřknou dejme tomu heslo, které by mohlo porušovat zákon,“ poznamenal Chovanec.