Zeman představil prezidentský portrét, poprvé zobrazuje i ruce

Oficiální portrét prezidenta Zemana od Herberta Slavíka

Oficiální portrét prezidenta Zemana od Herberta Slavíka Zdroj: ctk

Nastupující prezident Miloš Zeman dnes zveřejnil oficiální portrét. Na fotce od Herberta Slavíka má ruce sepjaté u brady. Oficiální portrét často visí ve školách a na úřadech. Na obdobných snímcích předchozích českých a československých prezidentů byl jen detail obličeje.

Slavík Zemana portrétoval tento týden. „Trvalo to necelé dvě hodiny včetně přípravy a všechno proběhlo naprosto profesionálně a bez problémů,“ řekl známý fotograf. Zeman podle něj do práce na svém portrétu nezasahoval. Nechal si od fotografa sdělit jeho představu, podle ní se vše odehrálo.

Na tom, jak rychle dostane portrét k dispozici Česká pošta, záleží, kdy bude moci začít pracovat výtvarník na podobě nové známky s prezidentem. Podle dřívějších vyjádření pošty by známka mohla být v prodeji nejdříve koncem května.

V České republice umísťování portrétů neupravuje žádný právní předpis, premiér Petr Nečas (ODS) v úterý uvedl, že není ani důvod nějaký takový předpis či doporučení do úřední praxe zavádět. Premiér dodal, že si ve své kanceláři po nástupu zvoleného prezidenta portrét nové hlavy státu vyvěsí. „Samozřejmě považuji za svou povinnost ústavního činitele ve svých oficiálních prostorech mít portrét prezidenta republiky. Mám ji u dosavadního prezidenta, budu ji mít i u nově zvoleného prezidenta,“ řekl Nečas. Podle předsedy opozičních sociálních demokratů Bohuslava Sobotky by měl portrét prezidenta viset například ve státních úřadech nebo školních třídách. Jinak podle něj prý ale záleží na lidech.

Oficiální portrét prezidenta Zemana od Herberta SlavíkaOficiální portrét prezidenta Zemana od Herberta Slavíka | ctk

Otázky kolem portrétů hlavy státu ve školách či úřadech vyvstaly už v lednu poté, co někteří starostové či ředitelé škol předčasně ze zdí sňali obrazy s končícím prezidentem Václavem Klausem. Učinili tak na protest proti Klausově rozsáhlé amnestii vyhlášené na Nový rok.