Zeman přijal pozvání do Arménie, vezme s sebou podnikatele

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/AP

Prezident Miloš Zeman vidí rezervy v hospodářské spolupráci s Arménií. Při dnešním setkání se svým protějškem Seržem Sargsjanem proto přijal pozvání k návštěvě země. Prezident s sebou vezme početnou delegaci podnikatelů. Setkání s arménským prezidentem se dnes zúčastnili i ministři nové vlády.

Zeman se „na dálku“ shodl se svým protikandidátem z prezidentské volby Karlem Schwarzenbergem. Předseda TOP 09 ještě jako ministr zahraničí před rokem na návštěvě Arménie uvedl, že je potřeba prohloubit vzájemný obchod mezi oběma zeměmi.

Při příležitosti návštěvy arménské hlavy státu noví ministři podepsali několik smluv, například o spolupráci ve zdravotnictví a průmyslu. Zdravotnickou smlouvu podepsal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). ČTK řekl, že je to rámcová smlouva o spolupráci obou zemí ve vzdělávání, výměně odborníků a o tom, že instituce v obou zemích uzavřou vzájemně dohody.

„V podstatě by to měl být rámec pro jednotlivé nemocnice, ať jsou to zařízení fakultní či instituty. Pokud vím, těsně před podpisem už je dohoda pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze s Hematologickým ústavem v Jerevanu, to je první vlaštovka,“ shrnul.

Návštěvu prezidenta provázel odpoledne menší protest u Hradu, kde se shromáždilo kolem tří desítek Arménů. Protestovali proti vstupu Arménie do celní unie s Ruskem.

Sargsjan je na Zemanovo pozvání v Česku od středy do pátku. Dnes se Zemanem na Hradě povečeří. Arménský prezident obhájil svůj mandát před rokem, když ve volbách získal téměř 59 procent hlasů. Zahraniční pozorovatelé při hodnocení voleb ocenili pokrok ve srovnání s minulým hlasováním v roce 2008, kritizovali ale „nedostatek politické soutěže“ během volební kampaně.

Návštěva arménského prezidenta pokračuje v pátek, kdy se Zemanem zahájí podnikatelské fórum.