Zeman svými výroky o Ukrajině potěšil ruský parlament a zaujal média

Zeman během rozhovoru pro Frekvenci 1

Zeman během rozhovoru pro Frekvenci 1 Zdroj: ctk

Ukrajinský a ruský tisk věnuje značnou pozornost kritice vývoje na Ukrajině, kterou obsahovaly rozhovory prezidenta Miloše Zemana pro list Právo a rozhlasovou stanici Frekvence 1. Média v obou zemích prezidenta citují a všímají si hlavně označení šéfa ukrajinské vlády Arsenije Jaceňuka za "premiéra války". Příznivý ohlas měly Zemanovy výroky v ruském parlamentu. "Trefil se přímo do černého," komentoval na Twitteru prohlášení Zemana šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov.

Puškov, jeden z hlavních tlumočníků ruských zájmů na Ukrajině, zvlášť ocenil slova českého prezidenta o válečnickém premiéru Jaceňukovi a o tom, že loňský únorový převrat v Kyjevě nebyl demokratickou revolucí.

Zeman v rozhovoru pro sobotní Právo označil Jaceňuka za „premiéra války“, který nestojí o mírové řešení navrhované Evropou. Loňské svržení prezidenta Viktora Janukovyče Zeman nepovažuje za demokratickou revoluci. Nedávný kyjevský pochod k výročí narození kontroverzního ukrajinského vůdce Stepana Bandery přirovnal český prezident ve Frekvenci 1 k nacistickým pochodňovým průvodům. „S tou Ukrajinou je něco špatně, a něco špatně je i s Evropskou unií, která proti tomu neprotestovala,“ poznamenal prezident.

Ruská státní agentura RIA Novosti upozorňuje na přirovnání Bandery k nacistickému válečnému zločinci Reinhardu Heydrichovi, které zaznělo v Zemanově rozhlasovém projevu. „Já jsem jeho (Banderův) portrét viděl poprvé a on tak trošku vypadá jako Reinhard Heydrich,“ řekl prezident.

Zeman jako český Janukovyč

Zeman tak podle RIA Novosti podpořil stanovisko, které již dřív zaujal zplnomocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov, jenž pochodňové průvody na Ukrajině označil za „pokračování cesty nacistů“.

Agentura TASS v této souvislosti píše, že Zeman se v poslední době stal terčem tvrdé kritiky za podporu ruského stanoviska k ukrajinské krizi. „Odmítl odsoudit připojení Krymu k Ruské federaci a obvinil Kyjev z vyvolání války na východě Ukrajiny,“ napsal TASS.

Ukrajinská oficiální místa na Zemanovo negativní hodnocení osoby ukrajinského premiéra zatím nereagovala. Rozhořčeně odmítla výroky českého prezidenta bývalá poslankyně ukrajinské nacionalistické strany Svoboda Iryna Farionová. „Češi mají svého Janukovyče, jeho jméno je Zeman,“ napsala na Facebooku.

„Označil Jaceňuka za premiéra války a Porošenka za prezidenta míru. Ve skutečnosti je ten druhý prostě poraženec a byznysman a první krajně nebezpečný liberál amerického střihu. Ani jeden není schopen rozvíjet ukajinský národní stát,“ napsala politička.