Zeman: Velvyslancem v Číně by mohl být Tvrdík či Kohout

Jaroslav Tvrdík

Jaroslav Tvrdík Zdroj: Martin Pinkas

Prezident Miloš Zeman si na místě velvyslance v Číně dokáže představit bývalého ministra zahraničí Jana Kohouta nebo exministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Jasno je podle prezidenta o příštím velvyslanci v Indii.

„Ano, tyto dva lidi bych si tam dokázal představit, ale prozatím jsme tuto oblast neprobírali,“ odpověděl Zeman na otázku. „Letmo jsme se dotkli Indie, kde jsme došli ke shodě, ale samozřejmě vám jméno dohodnutého velvyslance neprozradím,“ doplnil.

„Musím ocenit, že debata o velvyslancích je věcná, pragmatická a že jsme dosud vždy došli ke shodě. Doufám, že tomu tak bude i nadále,“ řekl pak na adresu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), s nímž se k debatám o českém diplomatickém zastoupení v zahraničí pravidelně schází.

V příštím roce se má vedle Číny měnit vedení ambasád například ve Spojených státech, Velké Británii nebo Francii. Zeman dnes neřekl, že by na tato místa prosazoval své kandidáty. „Já mám jenom obecné kritérium pro všechny kandidáty na velvyslance, a to je, aby měl alespoň minimální ekonomickou erudici, protože tvrdím, že hlavním úkolem velvyslance je u země, která má likviditu, přitáhnout zahraniční investice,“ poznamenal.

V případě prestižního postu ve Washingtonu média spekulovala jako o možných kandidátek také o ministru obrany Martinu Stropnickém (ANO) nebo šéfovi zahraničního odboru Hradu Hynku Kmoníčkovi. O Stropnickém Zemana podle jeho slov neinformoval nikdo z vlády, ani premiér. „S Hynkem (Kmoníčkem) jsem nikdy nemluvil o tom, že by on sám chtěl vyrazit na zahraniční ambasádu, a protože ho považuji za skvělého ředitele zahraničního odboru, budu rád, když se mnou setrvá po celé mé funkční období,“ uvedl pak ke Kmoníčkovi.

„Myslím si, že jeho vyžití ve funkci ředitele zahraničního odboru mu dává daleko větší možnosti než možnosti jakéhokoliv velvyslance,“ dodal.