Zeman: Verdikt soudu o Peroutkovi je amatérský

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman označil vyjádření soudkyně ve sporu ohledně jednoho z jeho výroků týkajícího se novináře Ferdinanda Peroutky "tak trochu za důkaz amatérismu". Řekl to v rozhovoru na blesk.cz. Zeman také opět kritizoval sociální demokracii za její postup v minulosti kvůli sporu o dluh právníkovi Zdeňku Altnerovi.

Zeman před více než rokem na konferenci o holokaustu mluvil o fascinaci některých lidí nacismem. V této souvislosti zmínil Peroutku, který podle něj napsal článek Hitler je gentleman. Připsal mu také verdikt „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Soud na začátku března nepravomocně rozhodl, že se kancelář prezidenta musí za Zemanovy výroky vnučce Peroutky omluvit.

Prezident se vyjádřil především ke druhému ze svých výroků. Hájil se, že Peroutkovi ho ve svých pamětech připsal literární vědec Václav Černý a Peroutka „toto přisouzení“ do své smrti nedementoval. „Jinými slovy soudkyně si hraje na literární kritičku, popírá pramen, který se jmenuje profesor Václav Černý, a naopak příbuzní Ferdinanda Peroutky, kteří pochopitelně protestovali, jsou pro ni pramenem důvěryhodnějším. Je to tak trochu důkaz amatérismu, ale budiž,“ řekl Zeman. Podle historiků výrok o andělech a vlcích patří novináři Janu Stránskému, což potvrdil i jeho syn.

Za pokutu může Gross nebo Špidla

Zeman se také vyjádřil k potížím sociální demokracie, která musí zaplatit svému bývalému právníkovi Altnerovi 337 milionů korun za to, že ji pomohl vysoudit Lidový dům v Praze. Suma byla vypočítána na základě smluvní pokuty uvedené ve smlouvě, kterou podepsal právě Zeman jako tehdejší předseda sociální demokracie.

Ten již v minulých dnech řekl, že vinu necítí. Připisuje ji naopak vedení ČSSD z roku 2004, kdy sociální demokracie rozhodla, že Altnerovi nezaplatí dluh 18 milionů korun a bude se dále soudit. Vina tak podle Zemana padá buď na Vladimíra Špidlu nebo Stanislava Grosse, kteří v té době byli v čele ČSSD.

Současné vedení ČSSD se brání, že vysoká částka je způsobena Altnerovým zdržováním soudu. Zeman dnes řekl, že kdyby ČSSD včas zaplatila, penále by nenarůstalo. „Tím by byl ten problém vyřešen. Sociální demokracie se odvolala, takže to byla bohužel ona, která protahovala tímto odvoláním celé řízení. Jinak by tato kauza neexistovala,“ řekl.

Podplacené noviny

Zeman také kritizoval například Hospodářské noviny, které označil za podplacené. Zdůvodnil to tím, že patří podnikateli Zdeňku Bakalovi, který podle něj je v podezření „téměř hraničícím s jistotou“, že vytuneloval OKD. „Jeho média se snaží tomuto podezření nějakým způsobem čelit, mimo jiné tím, že útočí na ty, kdo Zdeňka Bakalu kritizují,“ řekl prezident.

Další, koho Zeman kritizoval, byla zpěvačka Lenka Dusilová. Ta své vystoupení při udělování Cen Akademie populární hudby Anděl využila k Zemanově kritice. Podle jejích slov prezident „podlézá režimům popírajícím svobodu a demokracii“. Zeman ji dnes označil za „chudinku holčičku“, která se svou kritiku nenaučila zpaměti a přečetla ji, a za „vcelku podřadnou zpěvačku“.

Ohledně papeže Františka, který s sebou v sobotu na palubu svého leteckého speciálu mířícího z řeckého ostrova Lesbos do Říma vzal 12 muslimských uprchlíků včetně šesti dětí, Zeman řekl, že „když je milionový rozsah uprchlíků, tak 12 uprchlíků je hezké gesto, ale to je tak asi všechno“.