Zeman za uprchlíky nešel, prý se setkává jen s pozvanými hosty

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman dnes ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku uvedl, že se se zahraničními hosty setkává pouze tehdy, když si je sám pozve. To není tento případ, řekl prezident na setkání s lidmi v obci, kde byl nedávno otevřen uprchlický tábor. Do tábora se Zeman nevypravil. Český národ podle Zemana nikdy nebyl xenofobní, měl by ale zabránit takzvané islamizaci.

„Přijel jsem navštívit vás. Setkávám se s občany České republiky a se zahraničními hosty pouze tehdy, když si je sám pozvu, což není tento případ,“ uvedl Zeman. Na setkání s hlavou státu dorazilo podle policie 250 až 300 lidí, kteří Zemanovi za jeho názory k uprchlické krizi vyjadřovali podporu.

Zeman při setkání s občany řekl, že nikdy nebyl xenofobní vůči cizincům obecně. „U nás žije půl milionu cizinců naprosto spokojeně, klidně a bez výtržností. Na druhé straně jsem proti tomu, čemu vy říkáte islamizace,“ dodal prezident.

Připomněl, že v Česku se velmi dobře adaptovala například vietnamská komunita. „Další takovou menšinou jsou Ukrajinci, kterých je tady už hodně, a to jsou pracovití lidé s podobnými kulturními kořeny jako máme my, neříkám stejnými, ale podobnými,“ podotkl prezident.

Uvedl, že nikdy neměl nic proti migraci Ukrajinců, kteří by v Česku pracovali a nežili ze sociálních dávek. „Takže rozlišujme cizince a cizince, nejhorší je paušalizování,“ řekl Zeman. Dodal, že pokud by se Češi uzavírali před všemi cizinci, tak by opravdu byli xenofobové.

„Český národ nikdy xenofobní nebyl, jde jenom o to, abychom zabránili tomu, čemu vy říkáte islamizace, to znamená průniku cizí neasimilovatelné kultury, která se nás už snažila v dějinách ovládnout jednou,“ vyzval prezident.

Projev v OSN

Zeman zopakoval, že na Valném shromáždění OSN příští týden v New Yorku chce vystoupit s projevem proti Islámskému státu. Uvedl, že řekne nejen to, že „Islámský stát je špatný“, ale chce hovořit i o tom, jak s ním konkrétně bojovat. Podle dřívějších informací chce český prezident navrhnout vznik společné protiteroristické jednotky pod záštitou Rady bezpečnosti OSN.

Starostka Vyšních Lhot Dana Nováková uvedla, že v uprchlickém zařízení je podle jejích informací klid. Tábor prý navštěvuje. „V současné době je tam asi kolem 240 cizinců, ale areál se samozřejmě připravuje a rozšiřuje na to, aby byl schopen pojmou další desítky až stovky cizinců. Myslím, že atmosféra v obci se postupně uklidňuje, přestože rád není nikdo. Na bezpečnost to žádný vliv nemělo,“ dodala. Po zprovoznění tábora je podle Novákové v obci občas nějaký hluk a projíždí víc aut i vozů s majáky.