Nečekané řešení krize? Do Liberlandu chce 10 tisíc Syřanů, tvrdí Jedlička

Vít Jedlička

Vít Jedlička Zdroj: Jan Husak, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

V samozvaném státu Liberland na pomezí Chorvatska a Srbska, který založil Čech Vít Jedlička, chce žít takřka 10 tisíc Syřanů. Jedlička, který se považuje za prezidenta nikým neuznaného státu, to prohlásil v rozhovoru s listem The Washington Post.

Nárok na azyl či uprchlický status Syřané a ani další běženci nemají, neboť Liberland uděluje jen občanství. To se ale může značně prodražit, pokud žadatel bude chtít proces urychlit, v takovém případě ho vyjde až na 10 tisíc dolarů (242 tisíc korun).

„Přijímáme lidi, kteří jsou nábožensky tolerantní, nemají komunistickou či neonacistickou minulost, sdílejí náš pohled na svobodu a rovněž chtějí vybudovat stát s minimálními daněmi a omezeními,“ řekl Jedlička s tím, že se dosud zaregistrovalo okolo 378 tisíc lidí, kteří by rádi získali občanství.

Ze zmíněného počtu připadá necelých 10 tisíc registrací na Syřany, dalších asi 2000 žádostí pochází z Libye, která je rovněž kvůli bojům rozvrácena. Zájem o občanství Liberlandu mají ale i lidé z bohatých zemí, takřka 10 tisíc žádostí přišlo z USA a asi 2000 z Kanady.

Chaos a libertariánství

Na webovém fóru Liberlandu se otázka běženců dlouhodobě řeší. Mnozí diskutující tvrdí, že země by neměla syrské uprchlíky přijímat, neboť je určena pro libertariány. Další zase připomínají, že je nutné mít na paměti rozdíl mezi libertariánstvím a chaosem.

Syřané a další běženci nicméně o azyl žádat nemusí, mohou se rovnou ucházet o občanství. „Podmínky pro získání občanství jsou stejné pro všechny žadatele a neplánujeme je změnit,“ řekl Jedlička. Žadatel musí pro úspěch řízení získat 10 tisíc zásluh prací pro Liberland, případně si zásluhy může zakoupit za dolary v poměru jedna ku jedné, celkem tedy může zaplatit až 10 tisíc dolarů.

Hraniční spor

Území Liberlandu je předmětem širšího územního sporu mezi Záhřebem a Bělehradem o několik menších podunajských oblastí. Zatímco Chorvatsko vychází z dříve vymezené hranice podél starého toku Dunaje, Srbsko za hraniční čáru považuje střed Dunaje v jeho nynějším korytě. Kvůli rozdílnému pohledu na vedení hranice oblast, kde byl vyhlášen Liberland, považuje Chorvatsko za srbské území, Srbsko zase tvrdí, že patří Chorvatsku.

České ministerstvo zahraničí se v prohlášení distancovalo od Jedličkova počínání a uvedlo, že jeho aktivity považuje za nevhodné a potenciálně škodlivé. Jedličkovo počínání se nelíbí ani chorvatským úřadům, v zemi byl již několikrát zadržen při pokusu dostat se do samozvaného státu.