Zemanův fond na splácení dluhu neláká, řada lidí posílá jednu korunu

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/AP

Zemanův fond na snížení státního dluhu přispěvatele příliš nepřitahuje. Za posledních šest měsíců přišlo do fondu 715 807 korun, jak tvrdí samotný web nadace. Podle prezidenta se zvyšuje počet podniků, které do fondu přispívají. Podle zjištění České televize ale za poslední měsíc přispěl pouze jeden.

Na prezidentském účtu přibude měsíčně v průměru 120 tisíc korun. O tuto sumu ale naroste státní dluh za pouhých 35 vteřin. Teď činí jeden bilion a 860 miliard korun. Na účtu Miloše Zemana (číslo účtu 123123/6000) je aktuálně přibližně 715 tisíc.

Sám prezident posílá ze svého platu 60 tisíc měsíčně. Podnikatelům už dříve vzkázal, že by měli na účet také posílat peníze, pokud s ním chtějí létat do zahraničí. Ve svém vánočním projevu si Zeman pochvaloval, že firmy mají o fond zájem. „Jsem velmi rád, že se v posledních týdnech k tomuto fondu připojují nejenom občané, ale i podniky,“ tvrdil prezident.

Realita je ovšem jiná. Řada podnikatelů označila prezidentův přístup za vydírání. Odmítají přispívat do fondu jen proto, aby mohli se Zemanem jezdit na zahraniční cesty. Zatím se do Zemanova fondu zapojily jen dvě firmy: jedna dala 300 korun, druhá 100 tisíc. „Myslím, že jde o smysluplnou činnost, a doufám, že se podobné aktivity chytnou i ostatní firmy,“ říká majitel společnosti Tekoo Reality, která přispěla sto tisíci Miroslav Borák.

Nepřispívají ani ti, kdo fond vedou

Peníze nicméně neposílají ani ti, kteří fond vedou, tvrdí Česká televize. Ze správní rady přispěli jednou kancléř Vratislav Mynář a Jaroslav Hanák. A před pár dny i Jaroslav Zavadil, který byl do rady nominován jako šéf odborů. Na podzim se stal poslancem, ale ve vedení fondu zůstává.

Premiér v demisi Jiří Rusnok ke snížení dluhu také zatím nepřispěl. Sám přitom doufal, že myšlenka osloví spoustu lidí. „Fond bude usilovat o získání maximálního množství finančního prostředků. Věřím, že i tato myšlenka osloví ostatní sponzory,“ prohlásil Rusnok v červnu.

Fond má přesto řadu pravidelných dárců. Ti však posílají příspěvky v řádu jednotek nebo desítek korun. Většina ze zveřejněných asi dvou set dárců dává částku do 100 korun.

Účet ministerstva financí
Lidé mohou posílat peníze na snížení dluhu také na účet, který před čtyřmi lety zřídilo ministerstvo financí (číslo účtu 123-3328001/0710). Na něm je pár desítek tisíc.