Zemanův šéf hradního protokolu Kruliš nastoupí do centrální banky

Vladimír Kruliš.

Vladimír Kruliš. Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Dosavadní protokolární ředitel Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš vymění Pražský hrad za Českou národní banku. Nastoupí do sekce kancelář, kde bude mít na starost například protokolární záležitosti nebo organizaci bankou pořádaných akcí.

„Z pozice hlavního experta v oblasti organizace a protokolu bude zejména zodpovídat za koordinaci akcí a činností protokolárního charakteru, podílet se na přípravě mezinárodních konferencí a zajišťovat koordinaci a protokolární komunikaci vůči ECB, ústavním institucím a státním orgánům,“ uvedla mluvčí centrální banky Petra Krmelová. Dodala, že Kruliš má bezpečnostní prověrku na druhý nejvyšší stupeň Tajné a také bezpečnostní prověrku NATO Secret.

Krušil, který je osobním přítelem bývalého prezidenta Miloše Zemana, dal na Hradě výpověď v lednu. V Kanceláři prezidenta republiky působil od roku 2014, od roku 2018 byl šéfem protokolu.

Zeman v lednu nepřímo potvrdil spekulace, že se Kruliš stane ředitelem kanceláře ČNB. „Přál bych si, aby Česká národní banka měla schopného kancléře. A schopnějšího než Vladimíra Kruliše podle mého názoru nedokáže získat,“ prohlásil tehdy. Nakonec ale Kruliš míří na nižší post v rámci sekce kancelář národní banky.

Zemanův nástupce Petr Pavel v rozhovoru pro E15 řekl, že Krulišovo angažmá v ČNB vzbuzuje „otázky, možná i pochybnosti“ s tím, že do záležitosti nebude jakkoli zasahovat. 

„To je čistě v pravomoci guvernéra. Ten je nakonec garantem důvěryhodnosti instituce, kterou zastupuje, i tím, jaké lidi přijímá. Pokud Vladimír Kruliš splní požadavky na funkci a proběhne standardní výběrové řízení, tak je to jeho kompetence, jeho odpovědnost,“ řekl prezident Petr Pavel na začátku března k tehdy ještě nepotvrzenému nástupu Vladimíra Kruliše do ČNB. Přečtěte si celý rozhovor: