Zemědělské muzeum povede Milan Půček

Národní zemědělské muzeum

Národní zemědělské muzeum Zdroj: CC0 1.0: AlfvanBeem - Wikimedia Commons

Národní zemědělské muzeum, kterým nedávno otřásl skandál kolem výběrového řízení na hlavního ekonoma a vyvedení deseti milionů korun, nově povede Milan Půček. Do funkce ředitele ho jmenoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na post šéfa muzea přichází z pozice manažera strategického řízení spolupráce mezi obcemi Svazu měst a obcí ČR. „Národní zemědělské muzeum prochází složitým obdobím a nemůže fungovat v provizoriu. Proto jsem se rozhodl jmenovat nového ředitele bez výběrového řízení,“ uvedl Jurečka.

Půček má podle ministra 22 let praxe, z toho 20 let ve vedoucích funkcích. „Je to člověk s dostatečnou praxí v oboru a já jsem přesvědčen, že muzeum dokáže posunout směrem k moderní výstavní instituci,“ dodal Jurečka.

Půček je absolventem Vysokého učení technického v Brně. Doktorandským studiem prošel na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity a titul MBA získal v ostravské pobočce Newport University. Působí i jako vědecký pracovník v Centru pro sociální a ekonomické strategie University Karlovy. Byl také ředitelem Muzea regionu Valašsko.

Předchozí ředitelku muzea Evu Balaštíkovou Jurečka odvolal před dvěma týdny kvůli kauze Vladimíra Prokopa, který uprchl z vězení a poté se pod falešným jménem přihlásil do konkurzu muzea na hlavního ekonoma. Výběrové řízení vyhrál a následně ale z účtů muzea vyvedl deset milionů korun, tedy asi třetinu jeho rozpočtu.

Když jej přišla navštívit policie, z kanceláře utekl a policie po něm stále pátrá. Prokop byl již v roce 2009 odsouzen na sedm let nepodmíněně právě za zpronevěru. Tehdy celkem již desetkrát trestaný muž vyvedl deset milionů korun z účtu Českobratrské církve evangelické. Z královéhradeckého vězení ale loni v létě utekl.

**