Živnostníci s paušály slevu na dítě neuplatní, ÚS odmítl stížnost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka

Ústavní soud zamítl stížnost podnikatelky požadující, aby živnostníci s paušály mohli znovu uplatňovat daňovou slevu na dítě, uvedla Česká televize. Podnikatelka přitom postupovala obdobně, jako pracující důchodkyně, která se již dříve u Ústavního soudu domohla obnovení výhod pro pracující penzisty. Lidovci o problému chtějí mluvit v Parlamentu, koaliční partneři jsou ale k návratu slev spíše skeptičtí.

Loni na podzim Ústavní soud přiznal jedné pracující důchodkyni vrácení slevy na dani a umožnil tak vrácení slevy i ostatním pracujícím důchodcům. Za rok 2013 stát 146 tisíc pracujících důchodců vrátil 600 milionů korun.

Stížností podnikatelky se ale Ústavní soud odmítl zabývat s tím, že nevyužila všechny možnosti u běžných soudů. V takovém případě je ústavní stížnost přípustná jen za mimořádných okolností, uvedl Ústavní soud. „A to pokud stížnost svým významem podstatně přesahuje vlastní zájmy stěžovatele,“ uvedl soud. A to se podle senátu, který stížnost posuzoval, nestalo.

Sporné zákonné ustanovení, kvůli kterému pracující důchodci o slevu přišli, Ústavní soud zrušil loni v létě. Podle ústavních soudců právní úprava vyvolávala nerovnost.